Митрополит дабробосански Хризостом истакао је на свечаној академији поводом Дана манастира Светог Георгија на Равној Романији, да ће имена бораца уписаних на унутрашњих зидовима ове светиње увијек подсјећати на жртву коју су поднијели и да им за то свакодневно треба захваљивати.

Митрополит је подсјетио да се данас прославља дан освештања и отварања Манастира и његују сјећања на све српске борце који су своје животе уписали у Романију и Републику Српску, бранећи је да буде слободна као што је данас.

– Мени је посебно драго да је овај манастир посвећен управо њима, да су њихова имена уписана на зидовима овог храма и да их увијек могу читати, помолити се Богу за њих и захваљивати им за оно што они учинили за нас, да будемо народ слободе и слободни на својој територији – навео је митрополит дабробосански.

Он је претходно, поводом 19 година, служио Свету архијерејску литургију поводом 19 година од изградње Манастира и Дана овог храма.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица и настојатељ Манастира Светог Георгија на равној Романији архимандрит Андреј уручили су Часни крст – поклон митрополиту Хризостому.

Бјелица је поздрављајући окупљене у порти храма истакао да са Романије треба да се чује порука јединства и слоге српског народа, као што је то било 1990. године када су представници српског народа из свих бивших југословенских република 11. августа 1990. године стали под једну заставу.

Он је подсјетио да је изградња цркве на Романији почела 1996. године, да је 2002. године освештан храм, а 2005. на данашњи дан је блаженопочивши митрополит Николај цркву прогласио манастиром према одлуци Светога синода, на чијим унутрашњим зиводима су уписана имена 4.000 бораца погинулих у одбрани Сарајевско-романисјке регије.

– Овај храм Светог Георгија на Равној Романији, познат је у народу као Манастир Романијска Соколица и заједно са Српским војничким гробљем на Сокоцу Мали Зејтинлик печат је Републике Српске – рекао је Бјелица.

Он је напоменуо да је 11. август – Дан Манастира Светог Георгија, ушао у календар значајних датума Митрополије дабробосанске.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да се народ Сарајевско-романијске регије окупио данас да се помоле за душе, одају пошту и захвалност погинулим саборцима, без чије жртве би ситуација на простору Романије и у цијелој Српској била другачија.

– Простор Романије има митолошко значење и увијек је везан за слободу и организовање народа, од хајдука па до данашњих дана. Увијек су кроз историју на разне начине бранили своју слободу, баш као и у Одбрамбено-отаџбинском рату – истакао је Савчић.

Он је поручио да је српски народ одлучан да Републику Српску, коју је створио, брани по сваку цијену, али и изразио наду да је мир пред српским народом и генерацијама које долазе.

Предсједник Борачке организације „Илиџански борац“ Горан Шеховац захвалио је општини Соколац која је у најтежим тренуцима за сарајевске Србе, у данима њиховог егзодуса, све их дочекала и обезбиједила мјесто за укоп скоро хиљаду српских бораца из сарајевских општина у војничком спомен-гробљу.

Свечана академија одржана је у порти Манастируа у оквиру културно-духовног програма „Теби горо Романијо“.

Обиљежавању дана Манастира Светог Георгија на Равној Романији присуствовали су градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић и предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић са сарадницима, начелници општина које припадају граду Источно Сарајево, те представници привредног, друштвеног, политичког и културног живота Сарајевско-романијске регије.

Обиљежавање 11. августа Дана Манастира на Равној Романији настављено је богатим духовно-културним програмом „Теби горо Романијо“.