Обиљежен 11. август – Дан манастира Светог великомученика Георгија (ВИДЕО)

Фото: Ведрана Реновица

Светом архијерејском литургијом, коју је служио Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Хризостом почело је обиљежавање Дана Манастира Светог великомученика Георгија и манифестација „Госпојинске вечери културе“ на Равној Романији.

Традиницонално по 22. годину, одржана је Свечана академија и духовно – културна манифестација „Теби горо Романијо“, којој су присуствовали представници духовног, политичког, привредног и друштвеног живота.

Фото: Ведрана Реновица

Како је новинарима рекао начелник општине Соколац Милован Бјелица, више од двије деценије се дружимо у порти храма ове велике светиње која је са изградњом почела 1996. године.

– На данашњи дан 2015. године по благослову блаженопочовшег митрополита Николаја дабробосанског и по благослову његове светости блаженопочившег патријарха Павла, овај храм је проглашен манастиром. Сваке године одржавамо Сабор уз богат културно – забавни програм, јер је 11. август ушао у календар значајних датума Митрополије дабробосанске. На унутрашњим зидовима манастира умјесто фрески исписана су имена 4.000 српских бораца, јунака који су дали животе за своје огњиште – навео је Бјелица те додао да морамо наставити бранити интерес српског народа и водити рачуна о традицији у знак поштовања према онима који су животе дали за темеље Републике Српске. Манастир Соколаца и Војничко спомен – гробље „Мали Зејтинлик“ у Сокоцу, печат су РС.

Предсједник Борачке организације Републике Српске, Миломир Савчић је подсјетио да треба сваке године на овај дан одати посебну почаст нашим саборцима уз велику захвалност за несебично залагање и борбу да имамо Републику Српску.

Фото: Ведрана Реновица

– Простор Романије има једно митолошко значење, увијек је био везан за органиозовање народа од хајдука па до данас како би се бранили интереси и слобода, да би наше генерације имале стабилну и утемељену државу. Зато морамо водити рачуна о његовању традиције на наше саборце . То је наша обавеза коју не смијемо запоставити, јер би свако друго понашање била издаја њихове жртве а то никако не смијемо дозволити – додао је Савчић.

Према ријечима предсједника Скупштине Града Источно Сарајево Мирослава Лучића, морамо се сјећати наших сабораца а прије свега водити бригу о њиховим породицама које су остале иза њих. Да се сјетимо дјела погинулих како би ми живјели у слободи.

Традиционалну манифестацију „Теби Горо Романијо“ организовала је Установа за културу „ Перо Косорић“. Директорица Ирена Шућур је рекла да је ово догађај који сваке године окупи велики број културно – умјетничких друштава из Републике Сршске и Црне Горе те пјеснике и гуларе романијског платоа. И ове године присутни су имали прилику видјети радове удружења која се баве израдом народних рукотворина те предствнике романијског меда и љекобиња и традиционалне домаће кухиње.

Покровитељ манифестације су општина Соколац и Град Источно Сарајево а организатор Установа за културу „ Перо Косорић“.