У Црној Гори ће од сутра бити забрањено пушење у затвореном простору, јер тада ступа на снагу Закон о ограничавању употребе дуванских производа којим се строго забрањује употреба дуванских производа у јавним затвореним просторијима, осим у казинима.

Према овом закону, забрањена је употреба дуванских производа у било којој просторији или њеном дијелу, у којој се конзумирају храна и пиће.

Такође, строго је забрањено конзумирање дуванских производа у било којем дијелу затвореног простора у којем послове обављају, између осталог, државни и локални органи и службе, простора у којем се обављају здравствена, васпитно-образовна или културна дјелатност, социјална заштита, спорт и рекреација, трговинска дјелатност, производња, промет или складиштење хране, снимање и јавно емитовање програма, као и у простору у коме се одржавају састанци и јавни скупови.

Осим тога новим законом се прописује и забрана стављања у промет дуванских производа, чије паковање не садржи здравствено упозорење које се састоји од здравственог (текстуалног) и сликовног упозорења, које мора да покрива по 65 одсто предње и задње спољашње површине појединачног паковања дуванских производа.

За оне који буду кршили одредбе овог закона предвиђене су и не баш мале новчане казне, које износе и до 20 000 евра, преносе црногорски медији.

Упутили у НСРС па повукли

Подсјећамо, почетком прошле године Влада РС је предложила слично рјешење, које се требало наћи пред посланицима у Народној скупштини РС али је оно у међувремену повучено.

Било је предвиђено да се, новчаном казном од 1 000 КМ до 3 000 КМ, казни за прекршај правни субјект ако постави пепељаре и друге посуде намијењене за одлагање пепела у јавном простору на којем је по овом закону пушење забрањено или ако на продајном мјесту не постави видно упозорење о забрани продаје дувана, дуванских производа и осталих производа за пушење особама млађим од 18 година.

Нацрт закона о заштити здравља становништва од дуванских производа, који је тада Влада РС упутила у НСРС, се позивао на искуства из других земаља, која указују да забрана пушења на јавним мјестима не утиче негативно на пословање угоститељског сектора. Законом би се, да тада није повучен, забранило пушење у свим затвореним просторима, те на одређеним отвореним просторима на којима се окупља већи број људи, ограничава продаја дувана, дуванских и осталих производа за пушење, али и дефинишу казнене одредбе за непоштивање закона у износу од 100 до 15 000 КМ.

Тадашњи министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић рекао је да је поменути нацрт закона повучен са дневног реда сједнице како би био “упућен на дораду”.

– Неке ствари смо можда мало прегрубо дефинисали, па смо нацрт закона повукли да то још мало дорадимо – рекао је Богданић.

Портал СрпскаЦафе је разговарала са више посланика из тадашњег сазива НСРС како би чули њихово мишљење о забрани пушења у угоститељским објектима. Овом приликом подсјећамо на став посланика који су обновили мандат и који ће се изјаснити по овом питању уколико овај приједлог поново буде упућен у Народну скупштину.

Добра намјера

ДНС-овац Дарко Бањац рекао је да предложени закон има добру намјеру, али да је потребно детаљно разговарати о оваквој теми.

– Сва удружења угоститеља су против закона, увјеравају да ће он бити погубан за њих и слично. Међутим, нисам сигуран колико су такве процијене тачне и да ли су рађена релевантна истраживања на поменуту тему. Распитивао сам се, слично је било и у Баварској, када је свима било забрањено конзумирање цигарета у затвореном простору. Она је трајала непуне двије године, након чега је промијењен закон те су дозвољени локали у којима јесте и у којима није дозвољено конзумирање цигарета, а разлика је у плаћању, односно порезу. Са друге стране, у Европској унији се генерално иде у правцу забране, због здравља људи – каже Бањац.

Он подсјећа да је забрана уведена и у Чешкој, те да данас у Прагу немате могућност уживати у овом пороку у кафанама.

– Уколико ћемо са те стране гледати онда том закону треба дати подршку. Али треба још видјети, за сада је ријеч о нацрту. Треба разговарати, изнијети мишљења, контактирати удружења па да видимо са које стране приступити овом питању. Ја сам непушач, што се мене тиче пријало би ми да у јавним просторијама не буде пушења, али поново кажем треба све добро сагледати. Не треба затворити разговоре него теми треба озбиљно приступити а када буде приједлог закона онда га усвојити у облику који је најбољи. Лично, заговорник сам забране пушења у локалима, сматрам да је то исправно. Ако неко хоће да конзумира цигарете може изаћи. Људи ће бити у кафићима и ако буде забране, у то сам сигуран, како се у иностранству лако прилагоде – закључио је тада Бањац.

Не треба се залијетати

Да се не треба залијетати мишљења је СДС-ов посланик Давор Шешић, који је потврдио за наш портал да су га грађани често контактирали око ове теме.

– Треба добро сагледати посљедице увођења таквог закона, с обзиром на то да се угоститељи и сада жале на лош рад и слаб промет. Знамо да је култура пушења цигарета дио нашег народа и нашег менталитета и да добар дио људи неће отићи у кафану након што се закон уведе. То се посебно односи на старије људе којима се једноставно неће моћи објаснити да цигарете више не могу да запале док пију кафу или пиво у локалу. Закон, који је исувише радикалан ће направити само додатан проблем и удар на угоститељске објекте и њихове власнике. Претпостављам да ће се и промет смањити што ће даље довести до отпуштања радника – рекао је Шешић.

Наш саговорник наглашава да није противник да се брига о здрављу грађана Српске подигне на виши ниво, гдје би се посебно осврнули и на конзумирање цигарета у затвореним просторијама, али да је потребно тражити моделе који би били најприхватљивији.

– Можемо направити и простор да постоје кафићи за пушаче и непушаче, гдје би људи могли бирати гдје ће ићи. Чини ми се да је овај закон прилично радикалан, има ту пуно ствари да се доради – закључио је тада он.

Шешићев страначки колега Недељко Гламочак, са друге стране, не би имао ништа против да се затворени простори, самим тим и угоститељски објекти, очисте од дуванског дима.

– Нисам пушач, али не само због тога, мишљења сам да цигарете треба забранити у затвореним просторима ради изједначавања права свих на чист ваздух. Посебно јер је нешто слично већ уведено у окружењу и заживило, тако да мислим да такав закон треба подржати – рекао је Гламочак.

За сада нема најава када ће се “дорађени” приједлог закона наћи пред посланицима у парламенту Српске.