Иако је њихова популарност све мања, класици су не само вјечни, него и вишеструко корисни. Љубитељи класичне литературе су већи “психолози”, боље процјењују људе, саосјећајнији су и социјално интелигентнији. Тако је показала студија стручњака из њујоршке Нове школе за друштвена истраживања.

Научници су замолили 2 000 испитаника да са списка од 130 имена пронађу писце, међу којима су били и аутори класичних и дјела лаке литературе. Затим су им дали фотографије ока глумца са задатком да препознају изражену емоцију. Експеримент је показао да су они који су се изјаснили као љубитељи класике, препознајући имена Достојевског, Толстоја, Хемингвеја, били много бољи у препознавању осјећања.

Научници су на основу тога закључили да су дјела и ликови класика заправо актуелни и данас, јер нас наводе на размишљање и анализирање, помажу нам да се боље снађемо у савременом добу. Љубитељи класичне литературе су проницљивији зато што су у тим дјелима ликови далеко комплекснији, па се мозак више “упошљава”, док нам за лака штива није нужан велики напор.