Од 3. до 7. јула 2019. године, општина Соколац била је по други пут домаћин спортистима 56. међуопштинских омладинских спортских игара (МОСИ), традиционалне манифестације спорта и физичке културе општина учесница из Републике Српске, Федерације Босне и Херцеговине, Србије и Црне Горе.

Предсједник Извршног одбора 56. МОСИ Соколац 2019 Дејан Елез подсјетио је да је Организациони одбор 56. МОСИ бројао 58 чланова, од којих је један предсједник и два потпредсједника Одбора.

– Њихов задатак био је да усагласе Правилник о раду Организационог одбора и да изврше све потребне припреме за организацију 56. МОСИ. Именовали су Извршни одбор Предсједништво и комисије које су потребне да би се МОСИ успјешно одржале – казао је Елез.

УКЉУЧЕНИ СТЕ У ОБАВЕЗЕ ОКО ОГАНИЗОВАЊА МОСИ „СОКОЛАЦ 2019“ ОД САМОГ ПРЕУЗИМАЊА ДОМАЋИНСТВА. КОЈЕ СУ ТО ОБАВЕЗЕ КОЈЕ ЈЕ БИЛО НЕОПХОДНО ИЗВРШИТИ ПРИЈЕ САМОГ ПОЧЕТКА ИГАРА?

– Временске прилике су у многоме успориле интензитет радова на припремама за МОСИ. Упркос томе, напорно се радило на свим пољима. Све је урађено да бисмо спремно дочекали учеснике ове велике спортске манифестације. Соколац је, тридесетак и више дана пред почетак Игара, био право градилиште. Све је било у знаку припрема за 56. МОСИ. Многи су сумњичаво гледали на оно што смо почели да радимо, али смо показали да је могуће урадити и оно што изгледа немогуће. Захваљујући ентузијазму и вољи свих у Организационом одбору, руководству општине, на челу са начелником Милованом Бјелицом, соколачким фирмама, међу којима треба посебно истаћи „Романијапутеве“ и Јавно комунално предузеће, за веома кратко вријеме урадило се много тога да би Соколац спремано дочекао преко 2.000 спортиста, тренера и спортских радника из 27 општина са простора Србије, Црне Горе, Републике Српске и Федерације БиХ. Велика енергија је уложена на реконструкцији постојећих и изградњи нових спортских терена. Надамо се да су гости понијели лијепе успомене са Игара те да је Соколац показао прави сјај. Комисије су предано извршавале све обавезе у њиховим надлежностима. Посебну пажњу усмјерили смо на обезбјеђење исхране и смјештаја за учеснике. Захваљујући ангажовању угоститељских објеката и свих грађана, нисмо се сусрели са већим проблемима, а на велико задовољство, пред почетак МОСИ, како је и било предвиђено, изграђен је хотел „Златни бор“, који је додатно побољшао услове – истакао је Елез.

КОЈЕ СУ СПОРТСКЕ ДИСЦИПЛИНЕ БИЛЕ ЗАСТУПЉЕНЕ НА ОВОГОДИШЊИМ ИГРАМА?

– Ријеч је о петнаест спортских грана и то: атлетици, одбојци, кошарци, рукомету, фудбалу, малом фудбалу, одбојци на пијеску, риболову, стрељаштву, шаху, стоном тенису, планинарству, тенису, каратеу и бициклизму, те о 251 екипи у мушкој и женској конкуренцији. Наравно, ту су и традиционалне дисциплине у пара-МОСИ: атлетика, риболов, стрељаштво, пикадо и шах.

ЗА ОДВИЈАЊЕ СВИХ НАВЕДЕНИХ ДИСЦИПЛИНА ПОТРЕБНА СУ БОРИЛИШТА, А СОКОЛАЦ СЕ ПОТРУДИО ДА ИХ ОБЕЗБИЈЕДИ.

– Соколац има спортске терене за понос. На једном простору можете видјети све што је потребно за организацију ове велике спортске приредбе. Довољно је прећи само пет стотина метара да бисте видјели шта се на ком спортском терену дешава, што, вјерујем, није могуће срести у било ком другом граду у Републици Српској. На располагању је било осам отворених терена, двије спортске дворане, три новоизграђена тениска игралишта и два фудбалска игралишта.

КОЛИКО ПАЖЊЕ ЈЕ ПОСВЕЋЕНО У ОБЛАСТИ БЕЗБЈЕДНОСТИ?

– На сједници Форума за безбједност договорено је да се, у сарадњи са Полицијском станицом и другим органима који брину о безбједности, ураде додатни напори како би се осигурала безбједност спортиста, гостију и грађана у вријеме одржавања МОСИ. Радници Полицијске станице показали су спремност за сарадњу и извршавање својих обавеза, у складу са овлашћењима. Наравно, за све то била је неопходна помоћ свих учесника у организацији манифестације, као и становника, да се гости осјећају безбједно и угодно у нашем граду.

ДА БИ ГОСТИ ОТИШЛИ СА ПОЗИТИВНИМ ИСКУСТВОМ, ПОТРЕБНО ЈЕ ПОСВЕТИТИ СЕ И САМОЈ ЦЕРЕМОНИЈИ ОТВАРАЊА ИГАРА.

– Иако се ради о уобичајеној процедури, која је била обавезна на свим досадашњим манифестацијама, битно је оставити посебан доживљај код присутних. Најсвечанији дио је дефиле свих учесника и за ту прилику смо се потрудили да уредимо стадион „Бара“. Посебна нам је част што је премијер Републике Српске Радован Вишковић, уз присуство високих званичника Српске, прихватио позив да званично отвори Игре.

,,Соколац је отворена срца примио спортисте,
спортске раднике и друге госте“

СВАКА ВЕЛИКА МАНИФЕСТАЦИЈА ЗАХТИЈЕВА И БОГАТ КУЛТУРНО-ЗАБАВНИ ПРОГРАМ. КАКО СЕ ОПШТИНА СОКОЛАЦ ПОТРУДИЛА НА ТОМ ПЛАНУ?

– Наш избор, који је такорећи „за свакога по нешто“, то најбоље потврђује. Током сва четири дана трајања такмичења осигуран је добар провод. Домаћин 56. МОСИ потрудио се да окупи најпознатија лица са домаће естраде, чији су концерти били за памћење.

ОВО ЈЕ ПРИЛИКА ДА СЕ ПОДСЈЕТИМО У КОЈИМ СПОРТОВИМА СУ СПОРТИСТИ ИЗ СОКОЦА ОСТВАРИВАЛИ НАЈБОЉИ ПЛАСМАН ОТКАДА СУ ДИО ПОРОДИЦЕ МОСИ.

– Највише успјеха су имали атлетичари, који су у екипној и појединачној конкуренцији били често најбољи, или међу најбољима. Освојили су засигурно стотине медаља, а појединци су проглашавани и за најбоље спортисте. То су потврдили и на овогодишњим Играма. Славу Сокоца су, од учешћа на МОСИ до сада, пронијеле и одбојкашице, кошаркаши, фудбалери, шахисти, планинари, каратисти, стријелци и многи други. Можда смо у појединима дисциплинама на овим Играма подбацили, али су спортисти Сокоца и овај пут дали свој максимум, настојећи да буду на висини задатка. Као свеукупни побједници учинили су нас поносним.

ДА ЛИ СУ СЕ НАШИ СПОРТИСТИ ДОВОЉНО ПРИПРЕМИЛИ ЗА 56. МОСИ?

– О томе су водили рачуна њихови тренери. Оно што је сигурно јесте то да су имали идеалне услове за припреме. Вјерујем да им је велики мотив био што су ове године имали част да буду домаћини једне од најпрестижнијих спортских манифестација на Балкану, што донекле потврђује чињеница да су се наши спортисти пријавили за учешће у свим спортским дисциплинама.

КОЈА ЈЕ ПОРУКА ГОСТИМА?

– Соколац је отворена срца примио спортисте, спортске раднике и друге госте, а сви становници овог мјеста изразили су задовољство што су имали могућност да подијеле радост коју доноси МОСИ. Надам се да ће гости моћи да истински пренесу како изгледа традиционално романијско гостопримство. Жеља нам је била да сви осјете потребу да поново дођу на Романију.

КОЈА ЈЕ ПОРУКА ГРАЂАНИМА СОКОЦА?

– Није случајно што је Соколац по други пут добио домаћинство МОСИ – да окупи младост из бројних општина из три државе настале распадом бивше Југославије. Наш град је исписао ведре странице историје МОСИ, што је у овом бурном политичком времену посебно драгоцјено, па и племенито. Порука мојим суграђанима је да наставимо да његујемо романијско гостопримство, оно по чему се препознајемо на ширем простору. Ширимо на сваком кораку позитивну енергију, будимо увијек на услузи свим гостима који сврате у наш град!

Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име