Америчка компанија која се бави временским прогнозама Акјуведер (Accuweather) објавила је сезонску прогнозу за Европу за јесен 2019. године.

Прогноза предвиђа да ће повремене олује које су се јављале у Италији и на Балкану да се наставе и током јесени, с јаким кишама које могу да узрокују поплаве и клизишта.

Како јесен буде одмицала, смањиваће се ризик од јаких грмљавина, али опасност јаких и обилних пљускова ће се наставити.

Наводи се да ће их највише бити у октобру и новембру, а према предвиђањима, очекује се да ће температуре остати близу или мало ниже од уобичајених за ово доба године.

Потенцијални продор хладног ваздуха са истока и сјевера у касној јесени донијеће обилнији снијег из Мађарске и Румуније у БиХ и Србију.

– Често нестабилно вријеме имаће негативан утицај на пољопривреду и спољне активности у овом региону – рекао је метеоролог Тајлер Ројс.

За разлику од већег дијела Европе, у коме се током јесени могу очекивати температуре изнад нормале, у источној Европи могућ је оштрији прелаз на хладније вријеме.

Јесен може почети благим температурама, али се предвиђа да ће удари хладног ваздуха бити учесталији од октобра до новембра.

Највише падавина очекује се у Украјини.

Како новембар буде одмицао, ниске температуре постајаће све ниже, а понекад ће се имати утисак да је децембар или јануар.

Сњежне падавине могуће су у новембру у цијелој источној Европи. Олујни вјетрови очекују се и у Великој Британији, Француској, Холандији и Данској. Они ће можда узроковати недостатак електричне енергије и поремећаје у одвијању саобраћаја, а постоји и опасност од поплава.

Насупрот томе, Португал и Шпанија ће се суочити с несносним врућинама, које ће донијети и ризик од пожара.

Током септембра ће бити топло и суво вријеме, које ће захватити и југ Француске, а нагла промјена очекује се у октобру због олуја које долазе са Атлантика.

Подручје од Француске до Пољске имаће благу јесен без великих киша – већину септембра ће у Паризу, Берлину и Варшави бити око 20 степени, а промјене се очекују крајем новембра.