Цариници Србије су у сриједу око поднева, на граничном прелазу Градина открили су покушај илегалног преноса преко границе готово милион шведских круна, чија је противвриједност око 182.000 конвертибилних марака.

„Прекршај је откривен на излазу из земље, приликом детаљне контроле комбија немачких регистарских ознака, којим су из Шведске ка Истанбулу путовала петорица мушкараца либанског порекла. Четворица путника из комбија су држављани Шведске, док је возач показао дански пасош“, саопштено је из Управе царина Србије.

На уобичајено питање да ли имају нешто да пријаве, рекли су да сем личног пртљага и „нешто мало“ новца не носе ништа.

Цариник је, међутим, код једног путника, 46-годишњег шведског држављанина, у јакни коју је носио пребачену преко руке, пронашао 20 бунтова са новчаницама, у апоенима од по 500 шведских круна.

Како су се путници изјаснили да је новац који нису пријавили заједнички, враћено им је по 10.000 евра, док је остатак од око 460.000 шведских круна, што износи око 43.000 евра (85.000 КМ), задржан до окончања поступка пред надлежним судом.

Од почетка године на прелазу Градина, највећем и најфреквентнијем прелазу ка Бугарској, привремено је задржано преко милион непријављених евра, док је током љетне сезоне, када је промет путника већи него иначе, спречавање девизних прекршаја готово свакодневна појава.