Фото: СТР/ЕПА

Бивши министар унутрашњих послова Републике Српске Мићо Станишић и некадашњи начелник Центра служби безбједности Бањалука Стојан Жупљанин пребачени су из притворске јединице у Шевенингену у затвор у Пољску на издржавање затворске казне од по 22 године коју им је изрекао Хашки трибунал.

Станишић и Жупљанин су, како пише Глас Српске, пребачени у Пољску прошле седмице.

Жупљанинов син Младен рекао је да се његов отац већ неколико дана налази у затвору у близини пољског града Кракова, али да од пребацивања у Пољску нико од чланова породице није могао да се чује с њим.

Знамо да је пребачен у затвор код Кракова у којем казну издржавају генерал Војске Републике Српске Радислав Крстић и генерал МУП-а Србије Сретен Лукић. Заједно са њим је пребачен и Мићо Станишић – рекао је Младен Жупљанин.

Према његовим ријечима, процедура је таква да ће Жупљанин наредна три мјесеца бити у својеврсној изолацији ради привикавања на затворске услове и у том периоду нико неће моћи да га посјети.

– Правила кажу да ће послије тог рока моћи да прима посјете, али свега три часа мјесечно. То практично значи да ћемо тек крајем новембра моћи да га посјетимо. Због тих ригорозних правила вјероватно ћемо посјете темпирати тако да то буде посљедњег и првог дана у мјесецу како би два дана узастопно могли да проведемо са њим по три часа – навео је Младен Жупљанин.

Станишић и Жупљанин су 2013. године осуђени на по 22 године затвора због ратних злочина, а 2016. године је Жалбено вијеће потврдило првостепену пресуду Хашког трибунала.