Фото: АП

Алфедо Џејмс Паћино је амерички филмски и позоришни глумац, редитељ и сценариста. Најпознатији је по својим гангстерским улогама због којих је добио низ признања међу којима је Оскар

Ово су његови познати цитати:

“Не треба ми лепа жена, коју могу купити новцем. Не треба ми богатство. Већ имам све. Не треба ми приврженост: јер скоро све жене постану “моје” за шаку долара, а оне које ми нису привржене, могу освојити кад хоћу. Мени треба постојна жена. Верност и добар глас не могу купити ни за сав новац овог света.”

“Никад се никоме не правдај нити објашњавај. Свако ће разумети како њему одговара!”

“Као дете, молио сам се Богу за бицикл.. Онда сам схватио да Бог другачије функционише. Украо сам бицикл и почео сам се молити Богу за опроштај греха”.

“Прво правило је: никад не одустај. Друго правило је: Увек се сећај првог правила!”

“Лако је заварати око, али најтеже је заварати срце.”

“Истина је да је мене тешко разумети. Мораш живети 50 година са мном да би схватио о чему говорим.”

“Моја мајка је умрла пре него што сам успео. Сећам се да сам имао око десет година када смо живели у стану на задњем спрату. Било је много хладно. Са улице су ме стално звали другови да изађем са њима. Али мајка ми никад није дала. Био сам страшно љут на њу, свађао сам се и викао, а она је ћутала.

Тако ми је спасла живот, јер сви ти момци више нису живи. Она није хтела да се дружим са њим. Е видите, зато сам сада ја овде и разговарам са вама. Све је врло једноставно, зар не? Али ми то брзо заборавимо…”

“Кључ успеха је жеља. И она стално гори у мени!”

“Често ми кажу да сам досадњаковић, свезналица и циник. Упозоравам вас да сам много гори!”

“Било је таквих година када сам био тешко завистан од алкохола и таблета. Тада седим на церемонији и мислим: ако ме сада прозову да изађем на бину, да ли ћу моћи уопште да изађем? Нисам био сигуран!”

“Не разумем зашто људи мрзе бисексуалце, гејеве и лезбејке? Не постоји објашњење за то у мојој глави. Сматрам да је није битно у кога сте заљубљени… у жену или у мушкарца. Волиш – то је најважније!”

“Књиге и представе ми помажу да нађем своје место у свету. Дошло је до помака, постао сам озбиљнији.”

“Понос и бахатост су ђавоље слуге. Ако их не можете контролисати, почеће да контролишу вас.”

“Иако сам играо кувара на филму, не тражите од мене да вам скувам било шта. Ако изненада почнем да кувам, могло би се завршити убиством. Озбиљан сам: могу да глумим да сам кувар, али да кувам – не могу!”