Колумнисткиња Љиљана Смајловић каже за РТС да као грађанин Србије не може да се не запита шта је то што САД траже заузврат ако дају подршку за укидање такси.

Љиљана Смајловић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да ју је изненадио састанак председника Вучића са Мајком Помпеом јер је, каже, реткост да наши председници или министри имају састанак са тако високим америчким званичницима.

Овако испланиран састанак, наводи, показује намеру да Помпео каже „ево, са српским председником имам добре односе, стало нам је од овог процеса“.

„То је за нас раритет. За Приштину није ништа ново. Тачи се два пута за последњих неколико месеци видео са Помпеом. У односу према Србији, ово је новост. Нешто се тамо променило, поуздано знамо да је први пут администрација питала Приштину ‘на шта сте спремни, шта ћете дати Србима'“, указује Смајловићева.

Према њеним речима, састанак такође показује намеру администрације да од косовског проблема направе поен за себе до председничких избора наредне године.

Напомиње да је Мајк Помепео Трампов човек од поверења и један од оних који најбоље антиципира америчког председника и његове твитове.

Смајловићева је указала на „занимљив моменат“, односно саопштење Квинте у којима позивају Приштину да укине таксе, а Београд да престане са активностима на повлачењу независности Косова.

„Квинта се јавила после дужег времена, а то Американци раде кад хоће да кажу ‘ово не радимо сами’. Ми не знамо да ли је о томе било говора, да ли је експлицитно речено Вучићу, али мени смета. То није у истом рангу, ми се нисмо обавезали да то нећемо радити. Мислим да се те ствари (таксе и повлачење признања) не могу повезивати на тај начин. Хтели су да кажу да не понижавају свог мезимца у региону, Приштину“, објашњава Смајловићева.

Каже да је и она један од грађана Србије који осећа зебњу око америчке подршке Србији.

„Ова интонација је другачија сад. Ако живите у Србији, морате се запитати шта они очекују заузврат ако добијемо подршку“, указује Смајловићева.