Фото: Јелена Маринковић

На помолу је улазак општине Соколац у један од најважнијих пројеката за ову локалну заједницу, који се односи на рјешавање проблема пијаће и отпадних вода. Разговори на ову тему, вођени су данас између начелника Сокоца Милована Бјелице и представника фирме „Милановић Третман вода“ из Крагујевца који су посјетили нашу општину.

Директор фирме Бранко Стевановић у изјави за Инфо центар, истакао је задовољство што је соколачка општина заинтересована да својим грађанима обезбиједи питку воду одговарајућег квалитета, али да ништа мање није значајан пројекат прераде отпадних вода.

– То је веома значајно за развој града и окружења, као и туристичке понуде. Данас смо сазнали да се у поједниним периодима у току године појављују одређене примјесе, које стварају двадесетак килограма муља на извориштима. Наша компанија већ двадесет година има искуства са сличним пројектима, те остварује значајне успјехе у третману свих врста пијаћих, индустријских, отпадних вода како у Србији, тако и у Европи, Африци, Алжиру и широм свијета. Са сигурношћу можемо рећи да смо у стању да пружимо велики допринос Сокоцу, након чега ћемо, надамо се, започети обимнију сарадњу са другим градовима и институцијама на подручју Републике Српске – додао је Стевановић.

Фото: Јелена Маринковић

Тим фирме „Милановић Третман вода“ ће, на основу добијене документације, урадити анализу, извршити додатна испитивања и мјерења, како би до краја октобра дали дефинитивно идејно рјешење, закључено је на данашњем састанку.

Начелник Сокоца Милован Бјелица иразио је захвалност представницима ове реномиране и признате фирме, што су исказали заинтересованост за сарадњу.

Анализама, мишљењима стручњака и заједничким снагама у наредном периоду активно ћемо радити на изградњи постројења за третман пијаће и отпадних вода. Можемо их дефинисати као двије фабрике, које су неопходне становницима овог краја, јер је ријеч о питањима за која, већ неко вријеме, настојимо да пронађемо најбоље рјешење. Прије двије године извршили смо студију изводљивости свеобухватног рјешавања водовода и канализације на подручју општине Соколац, коју је инвестирала Европска инвестициона банка. Наредни корак, након данашњег састанка, биће да прикупимо сву потребну документацију за даље разговоре, како бисмо што прије ушли у процес обезбјеђења финансијских средстава – рекао је Бјелица.

Он је подсјетио да је општина Соколац до сада успјешно реализовала бројне пројекте, захваљујући подршци Европске развојне банке, Владе Републике Српске, Министарства финансија РС и Министарства економских односа и спољне трговине БиХ.

Јелена Маринковић
Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.