Фото: БСД Зеленгора/РАС Србија

Други маратон “Зеленгора Моунтаин бике МТБ” одржан је у Калиновику, гдје је неколико такмичара тестирало своју издржљивост возећи кружну бициклистичку трку око планине.

Један од њих је и Радован Ђекић из Добоја, који је дионицу од 105 километара извезао за невјероватних 4 сата и 45 минута, што је апсолутни рекорд ове стазе.

Ђекић за Српскаинфо истиче да би овакав догађај требало понављати сваке године, те да ће радо опет доћи да вози.

– Прије свега да напоменем да сам јако одушевљен организацијом трке, сви су јако љубазни и хвала им на гостопримству. Што се стазе тиче, дужина од 105 километара за овакав терен је добра, терен је брдовит, али има и доста спуста, па је право уживање за вожњу и може се извести без икаквих проблема – оцијенио је Ђекић.

Организатори трке, БСД Зеленгора Калиновик, не крију задовољство учињеним на овогодишњој трци. Највише их радује чињеница да су сви похвалили организацију, стазу, природу и да ће врло радо опет доћи да возе ову трку.

– Ове године смо имали дупло више возача. Јако смо поносни што смо ту уврстили и наше најмлађе чланове, тако да је у мини маратону учествовало 20-ак малишана. Сви у организацији су се трудили максимално да све протекне како треба и возачи се враћају са позитивним утисцима из Калиновика. Ми ћемо се трудити да наставимо с добрим радом и да идуће године трка буде масовнија и боља – рекао је Велибор Лаловић, предсједник Друштва.

Такмичара је било из свих крајева Републике Српске, Федерације БиХ, али и возача из Србије, тачније из Косовске Митровице.

Они су кренули бициклима из Косовске Митровице, а дан прије трке су стигли из Фоче.

Прије него што су наставили пут Невесиња и Требиња одлучили су да одвезу средњу стазу Зеленгора МТБ маратона и, како кажу, нису се покајали.

– Прелијепо искуство и прелијепо дружење. Етапа је била средње тешка, са изузетним погледом на зеленгорске врхове, долине, кањоне, ријеке и језера, са изузетним успонима и спустовима. Изненадио нас је и велики број учесника и љубитеља бициклизма. Такође, пријатно нас је изненадио топао дочек, одлична организација и предивна нетакнута природа. Љубав према природи се поново враћа и буди у омладини жељу за освајањем прелијепих предјела. Пренијећемо наша искуства пријатељима и сљедећи пут ћемо доћи у још већем броју – изјавио је Маринко Анђелковић из Косовске Митровице.

Поред такмичара, на стази су се налазили тимови организатора, медицинског и техничког особља, које је у сваком тренутку било у приправности да такмичарима пружи неопходну помоћ.

Заљубљеници у природу

Зеленгора МТБ маратон у организацији БСД „Зеленгора“ Калиновик је једнодевна рекреативна бициклистичка трка око Зеленгоре, једне од наших најљепших планина, а први пут је организован прошле године, када је окупио 35 бициклиста и заљубљеника у природу.

Организатори истичу да им је жеља да овај маратон постане традиција која ће из године у годину окупљати све већи број учесника, те да ће се на тај начин промовисати све оно што ова планина нуди.