У нашем универзуму могуће је да се налазе егзопланете на којима живот буја у условима бољим него што је то случај на Земљи. Откриће таквих планета помогло би у потрази за ванземаљским бићима.

Истраживачи трагају за океанима на егзопланетама, планетама ван Сунчевог система, на којима је живот могућ, објашњава геофизичар Стефани Олсон са Универзитета у Чикагу, преноси Раша тудеј.

Тим који је предводила Олсонова користио је Насин софтвер за пројектовање различитих егзопланета да би утврдили који модел би био најпогоднији за настанак и опстанак живота.

То је довело до „изненађујућег закључка“ који је открио „услове на појединим егзопланетама са океанима са погодним струјама које обезбеђују услове за живот можда боље него што их ми имамо“.

Такви океани имају плиму сличну оној на Земљи. Захваљујући таквом кретању, нутријенти из дубина океана доспевају до делова обасјаних сунцем, где обитавају организми осетљиви на светлост, што додатно обезбеђује биолошку активност.

Резултати истраживања показали су да гушће атмосфере, спорије ротације и постојање континената утичу на интензивније циркулисање течности, то јест плиме.

Ново истраживање ће помоћи да се прошире досадашња ограничења која су коришћена у испитивању настањивих егзопланета. Научници који трагају за таквим планетама ван нашег соларног система углавном су фокусирани на температуру и потенцијалне течне океане.

„Нису сви океани подједнако гостопримљиви за живот. У неким је боље због разних струјања“, објаснила је Олсонова.

Експерти су проценили да би до 35 одсто познатих егзопланета које су веће од Земље могло да има воду, што значи да у свемиру постоји много потенцијалних места за живот.