Кинески технолошки џин „Хуавеј“ лансирао је нови чип на бази вештачке интелигенције, којим се ухватио у клинч са америчким гигантима „Калкомом“ и „Енвидијом“.

Чип назван „Асенд 910“ (Ascend 910) први пут је представљен прошле године у октобру и био је намењен за дата центре са великим базама података. Комапније које користе апликације на бази вештачке интелигенције захтевају велике количине података да би „истренирали“ паметне алгоритме, што може да траје недељама.

Из „Хуавеја“ тврде да њихов чип може да обрађује податке много брже, односно за мање времена од конкурентских и „истренира“ мреже у року од неколико минута.

„Полако, али сигурно смо напредовали од када смо најавили нашу стратегију развоја чипова са вештачком интелигенцијом прошлог октобра. Све напредује по плану“, рекао је Ерик Су, један од челника „Хуавеја“.

Најновији потез „Хуавеја“ долази у тренутку када кинески џин трпи притисак од власти САД, пошто се нашао на листи компанија са којима америчке компаније не смеју да послују.

Суочен са таквом ситуацијом, „Хуавеј“ је приморан да фокусира напоре да развије сопствену технологију од чипова до оперативног система.