Свако ко има кућног љубимца може потврдити да се ојсећа мање усамљено у друштву свог крзненог пријатеља. Многа истраживања током година су то само потврдила. Наиме, она су научно доказала да кућни љубимци могу смањити стрес и побољшати расположење код људи. Једна скорашња таква студија је имала за циљ да испита улогу кућних љубимаца у смањењу стреса код ученика док траје школска година.

У експерименту је учествовало 249 ученика који су били подијељени у три групе. Прва група ученика добила је прилику да се десет минута игра са мачкама и псима из оближњег склоништа. Друга група је само посматрала остале ученике како мазе животиње, док су ученици из трец́е групе прегледали фотографије животиња. Анализа резултата овог експеримента је открила да је ниво кортизола значајно смањен код оних ученика који су се дружили и играли са кућним љубимцима.

Хормон кортизол је одговоран за промјене нашег расположења, а лучи се као одговор на стрес. Без обзира на ниво кортизола код ученика на почетку дана, ова студија је открила да се он значајно смањио након интеракције са животињама.

Хормон кортизол је одговоран за промене нашег расположења, а лучи се као одговор на стрес. Без обзира на ниво кортизола код ученика на почетку дана, ова студија је открила да се он значајно смањио након интеракције са животињама.

Заиста је невјероватно шта само десет минута игре са куц́ним љубимацима може да уради у борби против стреса!