Фото: СРНА

Републичка водна инспекција утврдила је данас да се акцидент на ријеци Дрињачи догодио усљед квара на затварачу бране мини хидроелектране Испод Кушлата, којом управља правно лице Ета енерџи, речено је Срни у Инспекторату Српске.

– Овај затварач регулише испуштање воде из акумулације, те је усљед квара дошло до наглог испуштања воде. Угинуће рибе је посљедица нагле промјене притиска – рекла је Срни начелница Одјељења за односе са јавношћу Душанка Макивић.

Она је додала да ће, ради спречавања сличних акцидената поступајући инспектор наложити овом субјекту да убудуће приликом испуштања воде из акумулације прибави сагласност Јавне установе Воде Српске и да рад организује на начин који неће проузроковати штету низводним корисницима воде.

Макивићева је додала да ће поступајући инспектор наложити и да низводним корисницима воде буде надокнађена штета настала наглим испуштањем воде из акумулације.

Припадници Рибочуварске службе Спортско-риболовног удружења Бистро из Зворника открили су велики помор рибе у Дрињачи који је, како су навели, проузрокован наглим испуштањем воде из хидроелектране на овој ријеци.