“Трудна сам” су двије ријечи које мијењају многе ствари. Сасвим је нормално и уобичајено да долази до више свађа током трудноће. Али веза мора функционисати, сад кад је дијете на путу. Стога, људи постају много рањивији и осјетљивији једни према другима.

Трудноћа је један од најдраматичнијих периода у животу. Трудноћа може изазвати много мисли, сретних, узбудљивих, као и мрачних и мучних. Већина осјети неку врсту мјешавине лијепих и ружних осјећања. То важи за оба родитеља. Очекивати бебу значи припремати се за неочекивано. Немогуће је знати каква ће трудноћа бити. Немогуће је знати какав ће порођај бити, нити је могуће знати каква ће се беба родити. Немогуће је знати какви ћемо бити као родитељи, нити је могуће знати како ће долазак бебе, утицати на нашу релацију са партнером.

Један дио људи не размишља много унапријед. Неки се, опет, узнемиравају око свих могућих детаља и вољели би знати, шта ће се све дешавати. У таквим случајевима, очекивати бебу зна бити посебно тешко, јер се ради о процесу над којим немамо скоро никакву контролу.

Долази промјена

Многе ствари се мијењају током трудноће, посебно ако се ради о првој трудноћи. Разне мисли се “пробуде”, па и око љубавне везе. Двоје људи ће одједном постати троје, и ништа неће бити као што је било. Добре везе могу постати још боље, али могу постати и слабије. Лоше везе могу постати лошије, али и боље. Како ће се то одразити на љубавну везу, немогуће је предвидјети, али је сигурно то, да ће доћи до промјене.

Сасвим је нормално и уобичајено да долази до више свађа током трудноће. Али веза мора функционисати, сад кад је дијете на путу. Зато, људи постају много рањивији и осјетљивији једни према другима.

Појаве се мисли и из дјетињства, које онда добију сасвим ново свјетло. Могуће је и удаљавање од својих родитеља, посебно ако се ради о проблематичним родитељима. И друге везе и релације се мијењају кад очекујемо бебу, нпр. према браћи и сестрама, пунцу и пуници, свекру и свекрви, пријатељима, радним колегама, кућним љубимцима.

Веза према окружењу се, такођер, мијења. И сам човјек се мијења. Тих девет мјесеци чекања је потребно да човјек одрасте и прихвати свој нови идентитет као родитељ.

Различита осјећања

Веома су ријетки они, који доживе трудноћу, као дивно вријеме очекивања и радости. Веома су ријетки они, који доживе трудноћу једино са осјећајем страха и анксиозности. Већина се осјећа у принципу добро, али има периода када се осјећа лошије, психички или физички. Како ће се трудноћа доживјети, није увијек повезано са временом од када се трудноћа жели. Никад унапријед не можемо знати знати како ћемо мислити, или осјећати, па и жена која је трудна може имати сасвим другачије мисли и осјећаје у двјема трудноћама. Можемо бити најприпремљенији људи свијета, и опет то неће бити онако као што смо замислили.

Траба обратити пажњу на:

  • постајемо осјећајнији током трудноће, осјећамо више радости, али и више бриге. На неки начин нас то припрема за долазак дјетета;
  • трудноћа је вријеме интезивног развоја. Много се мијењамо и сазријевамо као индивидуе;
  • здраво је, понекад, осјећати се лоше. Осјећање страха и немира има важну функцију – помаже нам да будемо бољи родитељи;
  • разговарати о свом дјетињству са својим родитељима је тешко, али важно;
  • нормално је да се појаве свађе током трудноће, јер многи размишљају да веза више неће функционисати;
  • свађа не штети беби, осим ако не прерасте у физичко и психичко насиље;
  • добро је записивати своје мисли, или подијелити их с неким коме вјерујемо;
  • потражите помоћ уколико осјећате да вам је потребна – не устручавајте се разговарати са психологом.