Предаја докумената на факултетима оба јавна универзитета у Републици Српској у другом уписном року почела је јуче, а свршеним средњошколцима на располагању је 2.090 мјеста, од чега петина на буџету.

Универзитет у Источном Сарајеву свршеним средњошколцима нуди 1.207 индекса, од чега 333 на буџету. Највише слободних мјеста након првог уписног рока, чак 359, има на Филозофском факултету на Палама, истакла је за ИС Радио Вера Ћевриз-нишић, проректор за наставу Универзитета у Источном Сарајеву.

Она је нагласила да на Универзитету задовољни одзивом с обзиром на тенденцију пада уписаних студената, а и радило се на промоцији факултета и појединих катедри

На Електротехничком факултету у Источном Сарајеву остала су још 54 слободна мјеста на буџету, и према ријечима Зорана Љубоја очекује се двадесет до тридесет уписаних у другом уписном року, а ако остане слободних мјеста највјероватније ће бити отворен и трећи уписни рок.

Према ријечима Стева Пашалића, ректора универзитета у источном Сарајеву према досадашњим искуствима, реално је очекивати да се у другом кругу упише још око 300 студената, што је с оних 1.000 из првог рока на нивоу прошлогодишњег броја.

На 17 организационих јединица Универзитета у Бањалуци свршеним средњошколцима на располагању су 883 мјеста.Планиран је упис 125 студената на буџет, те 565 на суфинансирање, док 33 кандидата могу да се упишу на самофинансирање. Осим тога, има мјеста и за 133 студента са статусом страни држављани те 47 слободних мјеста за ванредне студенте – навели су на Универзитету у Бањалуци и додали да је највише слободних мјеста, чак 93, остало на Филолошком факултету.