Агенција Уједињених нација за миграције објавила је катаклизмична предвиђања о посљедицама климатских промјена које нас очекују на глобалном нивоу.

Према предвиђањима агенције УН, због посљедица суша, поплава, пожара и глади повезаних с климатским промјенама, до 2050. године ће највјероватније око 200 милиона људи бити присиљено да напусти своје домове, пише часописа Сајенс.

Група међународних научника који се залажу за заштиту животне средине, сматра да је једини начин којим се може избјећи масовни егзодус да се на вријеме почне планирање неизбјежног „повлачења“ из приобалних градова, преноси портал Индекс.

– Суочени с глобалним загријавањем, порастом нивоа мора и климатским екстремима који показују тенденцију јачања, више ни не постављамо питање да ли ће неке заједнице морати да се повуку из приобаља да би се спасиле и избјегле материјалну штету, већ зашто, гдје, када и како ће се доћи до повлачења – написали су аутори рада објављеног на порталу Лајв сајенс.

Они додају да би људи већ сад требало да почну да се повлаче из приобалних подручја и вјерују да би то могло да буде прилика за ревитализацију заједница и прерасподелу богатства на одрживији начин.

То би могла бити и прилика да се субвенционишу нове школе, болнице и да се осигура повољнији смјештај у сигурнијим регионима у унутрашњости, умјесто предузимања закашњелих корака у ризичним подручјима, попут изградње скупих заштитних зидова близу мора да би се заштитиле заједнице чије су градове и раније опустошиле снажне олује, сматрају научници.

– На Гренланду већ има довољно леда који би ниво мора могао да повећа за 7,6 метара, што би могло бити разарајуће за приобална подручја широм планете. Већ би требало да почнемо да се повлачимо из приобалних подручја, јер ћемо се суочити с толико изгубљених метара у идућем вијеку или два – рекао је за Си-Ен-Ен океанограф НАСА-е Џош Вилис.

НАСА можда има план о поновном слетању на Мјесец, али све се више пажње посвећује истраживању планете и припрема се за оно што нам слиједи, наводи Индекс.

То и није толико необично, с обзиром на чињеницу да се на Гренланду у једноме једином дану отопило чак 12,5 милијарди тона леда.

Овогодишњи 2. август ушао је у историју када је ријеч о губитку ледених површина, а то је посљедица великог таласа врућине који је погодио Сједињене Америчке Државе и Европу.

У маломе гренландском селу Кулусуни НАСА је поставила базу за свој научни програм у коме истражује колико температура ваздуха утиче на отапање глечера, али и на који начин то утиче на све топлији океан који лед отапа одоздо.

Промјене на Гренланду утичу на цијелу планету јер милијарде тона леда које се ту отапају подижу ниво мора у Аустралији, Азији, Европи и САД.

Додатни проблем представља чињеница да су научници на једном од највећих гренландских глечера Хелхајму примијетили “језеро“, а испоставило се да је читав глечер окружен топлом водом, што није забиљежено никада раније и што ће, наравно, убрзати његово отапање.

Хелхајм је у протеклих неколико година привукао велику пажњу управо зато што је изгубио километре леда.

Само током 2017. године изгубио је површину од три километра, а прошле године откривена је санта која се одвојила од ледењака, преноси Индекс.