Независни одбор као независно тијело полицијске структуре БиХ расписао је јавни конкурс за директора Агенције за истраге и заштиту на мандат од четири године.

Конкурс је објављен у јучерашњем Службеном гласнику БиХ, од када тече рок од 15 дана за предавање пријава, речено је Срни у Парламентарној скупштини БиХ.

Конкурс је објављен и у Службеном гласнику Брчко дистрикта, те дневним новинама Дневни аваз, Глас Српске и Вечерњи лист, као и на веб-страници Парламентарне скупштине БиХ.

Осим општих услова, кандидати за новог директора СИПА-е, наведено је у конкурсу, треба да имају високу стручну спрему, радно искуство у тој спреми у трајању од најмање пет година, те да имају чин главног инспектора полиције или виши чин и најмање три године рада у том чину, као и да нису чланови политичке странке.

Након закључења конкурса Независни одбор утврдиће да ли пристигле пријаве испуњавају конкурсом прописане услове и обавити интервју са кандидатима, те сачинити ранг листу од пет најсупјешних канидата коју ће доставити министру безбједности у Савјету министара.

Актуелном директору Сипе Перици Станићу мандат на овој позицији истиче почетком новембра.