Сабор српског изворног народног стваралаштва „Дрино водо, жубора ти твога“, чији је почетак озваничен данас у Источном Сарајеву, окупиће 80 до 90 културно-умјетничких друштава из Републике Српске и Србије, рекао је предсједник Организационог одбора ове манифестације Ранко Скакавац.

Скакавац је на конференцији за новинаре рекао да ће на 13. Сабору српског изворног народног стваралаштва бити уручено више од 25 награда.

Организациони одбор је у претходна два мјесеца интензивно радио на осмишљавању програма ове манифестације и ове године као новина уведен јавни конкурс о теми „Манастири и цркве српског саборовања“.

„Да би неко освојио титулу укупног побједника Сабора мора испунити три елемента – написати литерарни рад, осмислити сценски приказ неког обичаја и запјевати“, појаснио је Скакавац.

У петак, 30. августа, у Трнову почеће саборско вече на којем ће наступити Српско културно-умјетничко друштво /СКУД/ „Војковићи“ и СКУД „Просвјета“ из Рудог, културно-умјетничка друштва „Свети Ђорђе“ Ново Горажде и „Јањ“ Стројице, те гуслари Милорад Чанчар и Раде Поповић.

„У Културном центру Источно Ново Сарајево у суботу, 31. августа, од 15.00 до 18.00 часова биће одржан приказ сценских обичаја, а у 19.00 часова у порти цркве у Војковићима наступиће вокални солиста Тамара Митровић, наратор Илија Мимић и здравичар Драгољуб Стојановић, након чега слиједи народно весеље“, рекао је Скакавац.

У недјељу, 1. септембра, у порти цркве у Војковићима у 10.00 часова очекује се пријава друштава, у 11.00 дефиле, а у 12.00 часова такмичарски дио српског изворног пјевања. Проглашење пробједника и уручење диплома планирани су за 17.00 часова.

„Још једна новина је да ће у недјељу учествовати четири ликовна умјетника из Источног Сарајева који ће насликати рад о теми `Сабор у очима ликовног умјетника`“, навео је Скакавац и додао да је ове године уведен и избор краља и краљице Сабора.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је да је ова манифестација врло значајна за општину, те да окупља највећи број друштава која се баве народним стваралаштвом, изворном пјесмом и традицијом.

„Планираћемо да ову манифестацију на различите начине унаприједимо, да јој дамо неке друге мотиве и садржаје који ће је употпунити“, истакао је Божовић.

Директор Центра за културу Трново Огњен Васић подсјетио је да осму годину заредом ова установа има част да угости Сабор српског изворног народног стваралаштва.

Директор Културног центра Источно Ново Сарајево Младен Јанковић навео је да ће у суботу, 31. августа, у Културном центру учествовати друштва која су у ужој конкуренцији за свеукупног побједника сабора.

Организатор Сабора је СКУД „Војковићи“ из Источне Илиџе, генерални покровитељ општина Источна Илиџа, а помоћ су пружили град Источно Сарајево и општина Трново.