Влада Велике Британије затражила је од краљице да суспендује Парламент само неколико дана послије повратка посланика на посао у септембру и само неколико седмица прије рока за „Брегзит“.

Премијер Борис Џонсон рекао је да ће краљичин говор бити одржан послије суспензије – 14. октобра и да ће тада он представити свој „веома узбудљив план“.

То у пракси значи да посланици вјероватно неће имати времена да усвоје законе који би спријечили провођење „Брегзита“ без споразума са Бриселом 31. октобра.

Званичник владајуће Конзервативне странке Доминик Грив описао је овај потез као „срамно дјело“, пренио је Би-Би-Си.

Он је упозорио да би ово могло да доведе до гласања о неповјерењу Влади и да би она могла да падне.

Џонсон је изјавио да је „потпуна неистина“ рећи да је суспензија мотивисана жељом да се наметне „Брегзит“ без договора са ЕУ.

Он је додао да не жели да чека до „Брегзита“ прије него што представи свој план о усмјеравању Британије напријед и инсистирао да и даље има довољно времена да посланици дискутују о иступању из Уније.

Идеја о затварању парламента изазвала је контроверзе, а критичари кажу да ће то онемогућити посланике да обаве своју демократску улогу у процесу „Брегзита“.

Уредник политичке редакције у Би-Би-Сију Лора Кенсберг рекла је да је само мањи број министара у Влади знао унапријед за овај план и да ће одлука неизбјежно изазвати спор.

Џонсон је предложио да Парламент буде суспендован од 10. септембра.