Будући најнапреднији модел телефона кинеског Хуавеја стиже на тржиште без кључних Гуглових апликација, што ће бити отежавајућа околност за овог технолошког гиганта, који је под америчким санкцијама.

Портпарол Гугла потврдио је данас да ова компанија из Калифорније неће издати дозволе за апликације попут џи-мејла, мапа или јутјуба за нови уређај због санкција које је увео предсједник Доналд Трамп.

Као резултат, Хуавеј ће моћи да инсталира у свој уређај „мејт 30“ само верзију оперативног система андроид отвореног кода, пренио је АФП.

Хуавеј је постао други у свијету по продаји паметних мобилних телефона, али би због америчких санкција, које су уведене из безбједносних разлога, могао да се нађе у великим проблемима.

Сви Хуавејеви конкуренти неометано користе Гуглове апликације.

Иако је администрација САД прогласила суспензију санкција против Хуавеја на 90 дана, то не важи за нове производе ове компаније, објавио је Гугл.

Аналитичари сматрају да ће Хуавеј тешко моћи да увјери кориснике да купе његове уређаје и да ће вјероватно изгубити много муштерија изван Кине.

Кинески корисници навикли су да купују „празне“ уређаје и да потом сами инсталирају софтвер, али већина купаца у другим земљама очекује да апликације буду већ инсталиране у новом апарату.

Хуавеј је почео развој сопственог мобилног оперативног система „хармони“, али није познато да ћи ће му то помоћи да задржи тржишни удио изван Кине.

Очекује се да ће Хуавеј представити телефон „мејт 30“ на догађају у Њемачкој 30. септембра.