Више од милион људи потписало је петицију којом се захтева повлачење одлуке премијера Велике Британије Бориса Џонсона да суспендује парламент. Протести широм земље.

У среду увече и ноћас пристигао је рекордан број потписа на онлајн петицију. Тренутно је то око 1.100.000 потписа, што значи да је парламент у обавези да је размотри.

С обзиром на то да је парламент јуче суспендован, не зна се како ће петиција уопште бити размотрена.

Историјска одлука Бориса Џонсона да суспендује парламент, а затим и подршка краљице тој одлуци, изазвала је револт грађана широм Уједињеном Краљевства.

Протести су одржани у Ливерпулу, Манчестеру, Единбургу, Кардифу. Грађани истичу да је овим потезом Џонсон суспендовао демократију и уништио могућност да Британија са Унијом потпише било какав споразум пре изласка.

Предвиђено је да парламент буде суспендован у периоду између 9. и 12. септембра, па све до 14. октобра.

Џонсонова одлука наишла је на одобравање његових присталица који сматрају да је ово једини начин да се испоштује воља народа који је Брегзит изгласао на референдуму у јуну 2016.

Суспензија парламента није исто што и распуштање што се догађа пред изборе. Процедура суспензије парламента није непозната у британској демократији. Има и свој термин – пророгација и њу одобрава монарх.

Последњи пут кад се нешто слично догодило било је, како пише Би-Би-Си, 1948. године. Тада је краљ такође суспендовао парламент на захтев владе, како би заобишао отпор Дома лордова у вези са законом о парламенту.

Вредност тек недавно стабилизоване фунте сурвала се у односу на евро. За једну фунту добија се тек евро и десет центи.

Британија има рок да из Европске уније изађе 31. октобра.