Ако сте пушачи, овај рецепт је баш за вас. Припрема се једноставно у домаћим условима, а састојци се налазе у свакој кухињи. Са њим се избацује секрет из плућа пушача. Лепо је да припремите и током зиме када ухватите вирусну инфекцију са кашљем и запушеним носом.

Потребни састојци су: 1/2 кг лука, 1/2 кг смеђег шећера, 1 500 л воде, сок од два лимуна, 7 супених кашика домаћег меда.

Припрема: Сипајте шећер у одговарајућу посуду, ставите на умрену ватру да се карамелизује, с времена на време мешајте док не добијете светао карамел. Додајте ољуштен и ситно исецкан лук и мешајте дрвеном кашиком.

Након минут пажљиво, да не прска, сипајте воду, промешајте и оставите да ври на умереној ватри док течност не остане до 2/3, а друга 1/3 да испари.

Процедите кроз ђеврђир да се одвоји лук и додајте сок од два лимуна, додајте и домаћи мед. Све добро промешајте док се мед не растопи.

Сипајте у стаклену флашу и оставите на хладном у фрижидеру.

За чишћење плућа се пије по 1 супена кашика пре јела на празан стомак. Пије се док не потрошите сируп, Следећа доза се може припремити око 3 месеца

Будите здрави!