Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић истакао је да је данас са предсједником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем разговарао о пројектима који се раде на подручју ове локалне заједнице за шта ће бити потребна помоћ Владе Српске.

Божовић је нагласио да је Вишковића упознао да се ради на изради пројекта изградње Гимназије, који ће врло брзо бити готов и да се нада да ће, сходно обећању тадашњег предсједника Српске, а садашњег српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, уз помоћ Владе Српске добити нови објекат Гимназије.

Након што је предсједник Владе свечано отворио фискултурну салу у Основној школи „Петар Петровић Његош“ у Источној Илиџи, Божовић је у име наставника, родитеља и ученика, као и своје име, захвалио Влади Републике Српске на завршеном пројекту ове фискултурне сале, истичући да је ово највећа школа на подручју Источне Илиџе која ће, с обзиром на чињеницу да се општина развија, веома брзо постати мала и мораће да праве нову школу и нову салу.

Он је нагласио да је уз помоћ Владе Српске стављен печат на овај дуго чекани пројекат, за који је општина обезбиједила пројектну документацију, инфраструктуру и земљиште, а недавно су и за једну учионицу обезбиједили потребан намјештај.

Директор Основне школе „Петар Петровић Његош“ Зденка Перендија захвалила је у име наставника, ученика и родитеља Влади Српске, начелнику Божовићу и свима који су допринијели да се настава физичког васпитања, као и ваннаставне активности коначно изводе у условима који су у складу са стандардима.

Перендија је нагласила да су осим фискултурне сале, добили и учиниоце које задовољавају њихове капацитете, с обзиром да имају 31 одјељење, због чега су прошле године наставу изводили и у зборници због недостатка учионица.

-Са новим учионицама ми се проширујемо и садашњи капацитети одговарају броју ученика – нагласила је она и изразила наду да ће временом се стећи услови да још прошире школу.

Перендија је нагласила да је изграђено 1.100 метара квадратних са учионицама, те да је Влада Републике Српске за те сврхе обезбиједила 1.200.000 КМ, док је општина Источна Илиџа обезбиједила земљиште и помогла израду пројектне документације.

Она је навела да је предсејдник Владе данас обећао додатну помоћ за опремање пових школских просторија, додавши да су затражили само најнеопходније, јер већ нешто имају од опреме.

-Вриједност те опреме са учионичким намјештајем је око 55.000 до 60.000 КМ – казала је она.

Перендија је уручила захвалнице премијеру и начеленику општине за помоћ коју су пружили овој школској установи.