У првим школским данима почетком септембра, јавља се брига родитеља због превелике тежине ђачке торбе.

Иако је препорука Светске здравствене организације да максимална тежина торбе не буде већа од 10 одсто укупне телесне тежине детета, ова бројка се у пракси често премашује. Ако се рачуна да је нормално да девојчица првак има 22, а дечак 23 килограма, онда ранац не би смео да буде много тежи од два килограма.

Доктор Будимир Јешић, ортопед Института за ортопедско-хируршке болести Бањица, каже за “Новости” да тежина ђачког ранца, са прибором и пратећом опремом, треба да буде индивидуално прилагођена сваком детету, зависно од његове грађе, висине и тежине.

“Свако дете требало би да носи без проблема ранац који је тежак 10 одсто од њихове сопствене тежине, али не изнад 15 одсто укупне тежине”, каже др Будимир Јешић. Све више од тога, може да буде узрок неправилног положаја тела.

Претежак ранац, који је притом неправилно постављен на раменима, може да повуче дете уназад. Да би одржало равнотежу, дете се савија напред у куковима или криви леђа, што даље доведи до болова у леђима, раменима и врату.

“Тегобе и болови најчешће се појављују у доњем делу леђа, крстима и раменима”, каже др Јешић. Дете затим заузима неправилан положај, који ако траје дужи временски период, доводи до сколиозе, односно кривљења кичме.

Ранац на једно раме је најлошији избор, који може да доведе до различитих проблема.

“Деца која носе ранац преко само једног рамена, често се криве на једну страну, како би надоместили вишак терета”, каже саговорник Новости. “Код њих могу да се појаве болови у доњем и горњем делу леђа, као и истегнућа рамена и врата”.

Стручњаци упозоравају родитеље да пазе када купују ранчеве, јер празне торбе не би требало да буду теже од једног килограма. Важно је да ранац нема металне конструкције и да има два широко постављена трегера.

“Најбоље је када око појаса има додатни каиш, и више преграда како би се тежина распоредила”, рекао је др Јешић.