Фото: Бојана Марковић

Форум за безбједност општине Соколац одржао је данас редовани састанак са начелником општине Соколац, Милованом Бјелицом. Осим командира и замјеника командира Полицијске станице Соколац, Форуму су присуствовали и представници локалне заједнице, директори и педагози основне и средње школе у Сокоцу, руководство здравствених установа, Центра за социјани рад и директор фирме „Аутохерц“ Соколац.

Закључак састанка је да је безбједносна ситуација на подручју локалне заједнице на задовољавајућем нивоу, те да се одређеним превентивним мјерама може утицати на то да буде још повољнија.

Фото: Бојана Марковић

Командир Полицијске станице Соколац, Радован Шаренац, рекао је да је у протеклом периоду евидентоирано 61 кривично дјело, углавном из области општег криминалитета, те да су забиљежена 33 прекршаја нарушавања јавног реда и мира, што је за 13 прекршаја више у односу на исти период прошле године.

– Од почетка септембра мјесеца, поводом почетка нове школске године, спроводимо низ мјера у оквиру акције “Заштитимо дјецу у саобраћају”. Стање безбједности у нашој локалној заједници је задовољавајуће, како у области криминалитета, јавног реда и мира, тако и у области безбједности саобраћаја, нагласио је Шаренац.

Начелник општине Соколац, Милован Бјелица, који је и предсједник Форума за безбједност, истакао је да се овакви састанци одржавају свака три мјесеца.

– Општина Соколац покривена је видео-надзором, као и друге општине у оквиру Града Источно Сарајево. То је знатно унаприједило праћење безбиједности грађана. Обратили смо се ресорном министарству, како би у Сокоцу био постављен и стални радар за праћење брзине моторних возила. Сви заједно треба да радимо на очувању заједничке имовине, истакао је Бјелица.

Фото: Бојана Марковић

Учесници форума изнијели су заједнички став да је потребно маркирати тачке у градским насељима, гдје треба да буде постављена одређена вертикална и хоризонтална сигнализација, посебно када је ријеч о локацијама гдје се крећу ученици.

У наредним данима биће разматрана могућност постављања лежећих полицајаца и саобраћајних знакова у близини школа, како би се благовремено утицало на возаче и спријечиле евентуалне незгоде.

Бојана Марковић
Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.