Спавање је од суштинског значаја за људе јер омогућава тијелу да опорави мишиће, имунолошки систем и хормоне. Такође, оно игра врло важну улогу у одржавању меморије свјежом. Ако сте пословни лидер који се жели упустити у нови подухват, кључ је у квалитетнијем спавању, наводи се у новом истраживању.

Студија објављена у часопису Јоурнал оф Бусинесс Вентуринг наглашава да сан игра пресудну улогу у могућности препознавања добрих пословних идеја, њихове процјене и провјере ако су одрживе.

У студији су за 700 предузетника из цијелог свијета постављена питања која се односе на њихове обрасце спавања, сате у којима спавају и различите врсте сна које доживљавају.

Затим су израђени различити пословни простори и независна комисија пословних стручњака оцијенила је парцеле као најпотенцијалније, средње потенцијалне и најмање потенцијалне за успјех. Учесници студије морали су прегледати све три различите врсте парцела истог дана. Утврђено је да је челницима који су имали мање сна теже било бирати најбоље парцеле.

Други дио студије захтијевао је мању групу учесника да процјењују парцеле током више седмица док су им праћени обрасци сна. Било је очито да су учесници који су имали најмање седам сати сна били досљедни у одабиру најбољих парцела које је утврдило стручно вијеће. Терене с најмање потенцијала за успјех обично су бирали они који су имали хронични недостатак сна или мање сна него остали учесници.

“Бизнисмени који бирају посао испред сна, мислећи да сан долази након успјеха, можда подривају своје напоре да успију”, рекао је Џеф Гиш, водећи аутор студије.

Он је наставио да је свима потребан добар и квалитетан сан током ноћи, али је истакао да је то посебно важно за предузетнике. Гисх је такође додао да докази сугеришу да спавање може довести до прецизне процјене комерцијалног потенцијала нове идеје.

“Будући да смо упоређивали перформансе појединаца током више дана, можемо рећи да су ови резултати конзистентни чак и за предузетнике који у просјеку не спавају толико као општа популација”, нагласио је он.

Иако је неколико студија открило везу између спавања и радног учинка, ова студија је пронашла везу између сна и когнитивних вјештина потребних за препознавање и процјену идеје, пише Health24.