Бројне ваннаставне активности, замениле су дружење родитеља са децом у слободно време, што доноси веома лоше последице.

Никада више ваннаставних активности у животу малишана, а никада мање задовољства и топлине у дому – тврди педагог Мајкл Вајбс.

На основу искуства у раду са школарцима, закључио је да деца све више постају жртве амбиција својих родитеља, који имају велика очекивања, али не и времена за њих. Зато их уписују на што више часова језика, спортских активности, музичких садржаја, мислећи да ће тиме компензовати одсуство од куће.

– Међутим, деца тиме не добијају оно најважније – љубав, пажњу и топлину, па не могу да буду истински задовољна и срећна колико год била успешна у спорту или музици – тврди Вајбс. – Зато се потрудите да им уместо скупих садржаја, пре свега, обезбедите пажњу, разговор и блискост. У противном, ваши малишани ће израсти у несрећне и хладне људе.

Један тата на то каже: “Ја то другачије гледам… док год те активности нису стрес и под притиском ок је. На пример ако дете дате на спорт где оно учи, вежба и игра се са другом децом без неког притиска родитеља да буде најбољи… ако крене да учи други језик кроз игру и без притиска…. све то може да се балансира кад има љубави и разумевања…а да прерано крећу то стоји, али са друге стране у неким земљама у иностранству није богат комшилук као код нас са дечурлијом…”

Шта ви мислите?