Масовне незаразне болести, новине у дијагностици и терапији у неурологији, кардиологији, онкологији и осталим конзервативним гранама медицине, те хируршка стања, дијагностика и њихово лијечење теме су Прврог симпозијума Друштва доктора медицине Републике Српске који је почео данас у Источном Сарајеву. Организатор овог Cимпозијума је Друштво медицине Републике Српске – подружница Источно Сарајево, уз помоћ града Источно Сарајево.

Предсједник Друштва доктора медицине Републике Српске проф. др Синиша Миљковић, истако је да је Cимпозијум мултидисциплинаран, то јесте да ће на скупу бити говора о најновијим стратегијама о превенцији од можданог удара, да ће кардиолози говорити о терапији хипертензије, те хирурзи и гинеколози о тераписјским и дијагностичким могућностима из њихове области. Похвалио је подружницу из Источног Сарајева на организацији скупа који је окупио више од 150 учесника.

Пресједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић, истако је да се нада да ће резултати данашњег симпозијума послужити побољшању функционисања здравственог система Републике Српске.

„Битно је да се овај симпозијум одржава управо у Источном Сарајеву, као подршка развоју здравственог сектора, а поготово болнице „Србија“ и свих домова здравља на подручју града Источно Сарајево. Надам се да ће ово бити подстрек за још бољи рад нашег медицинског особља на подручју Града“, нагласио је Лучић.

Обећао је да ће Град и у будућности наставити са подршком како болнци „Србија“, тако и домовима здравља у Источном Сарајеву, јер је брига за здравље суграђана на првом мјесту.

Предсједник Друштва доктора медицине Републике Српске подружнице Источно Сарајево др Ђорђе Пејић, рекао је да је циљ скупа да доктори, осим тога што ће размијенити искуства у научним и стручним достигниућима, скупе бодове за континуриану медицинску едукацију коју су дужни да обнављају сваких пет година.

Предсједник Pегионалног збора Источно Сарајево Kоморе доктора медицине Републике Српске др Раде Лончар, истако је да је ово значајан догађај, уопште за град Источно Сарајево, а поготово за здравствене раднике, јер сматра да ће он подићи репутацију здравственог сектора. Изразио је захвалност др Ђорђу Пејићу и Друштву доктора медицине Републике Српске на организацији, те градоначелнику Ненаду Вуковићу и граду Источно Сарајево на помоћи и подршци при организацији Симпозијума.

Друштво доктора медицине Републике Српске је највећа еснафска организација доктора која броји око 1.600 чланова свих специјалности из области медицине. Подружница Источно Сарајево броји око 130 чланова из општина града Источно Сарајево и општине Рогатица.