Фото: Маја Мирјанић

Производња млијека, на подручју општине Соколац, представља основну дјелатност пољопривредника, те се очекује да ће до краја године достићи рекордних произведених четири милона литара ове текућине. Највећи дио млијека откупљује мљекара „Пађени“ из Билеће, са којом соколачка општина сарађује од 2013. године.

Фото: Ведрана Реновица

Славенко Солдар се успјешно бави пољопривредном производњом млијека од 2013. године, а има и регистровано пољопривредно газдинство. У протеклој 2018. години предао је око 70.000 литара млијека на годишњем нивоу, док је ове године повећао производњу и предају млијека те до краја године очекује веће резултате, с обзиром на то да сваки мјесец повећава број музних грла. Поводом Дана и крсне славе општине Соколац, Славенку је уручена Сребрна плакета као успјешном пољопривреднику.

Фото: Ведрана Реновица

– У овом послу морате бити упорни ако желите да добијете резултате и да од тога живите. Имам двадесет музних крава и десет јуница и све то изискује много посла и времена, тако да ми цијела породица помаже, јер сам не бих завршио све обавезе. Мјесечно предајем око седам хиљада литара млијека и успјешно, већ шест година, сарађујем са билећком мљекаром, што значи да сам задовољан и исплатом, и премијама, које некада мало касне, али буду исплаћене. Цијена по којој продајем млијеко креће се од 0,62 до 0,68 пфенинга.

Солдар, чије се породично имање налази у селу Сијерци, једино се суочава са проблемом откупа земљишта, јер, како каже, да има у закупу земљу коју би сам обрађивао и користио трошкови би били мањи.

Фото: Ведрана Реновица

– На годишњем нивоу много новца дајем на куповину сијена и кошевину. За зиму морам да обезбиједим најмање 7.000 комада балираног сијена, што није мала цифра, али се надам да ће наредне године и ово питање да буде ријешено, како би се и сам посао олакшао. Што се тиче осталих трошкова мјесечно издвајам око 2.000 КМ за куповину сточне хране и гранула, али опет кажем, доста се ради, али се и исплати. Овакви послови никада нису ни били без великог терета – навео је Солдар, који се у наредном периоду нада још бољим резултатима свог рада.

Ведрана Реновица
Рођена 27. априла 1988. године у Сокоцу. Након основне школе и гимнaзије, на Факултету политичких наука у Бањалуци, завршила студије новинарства 2011. године. Магистар новинарства од 2015. године. Запослена у Инфо центру од 2012.године.