Цијене нафте на свјетским берзама су порасле за 10 одсто, док је предсједник САД Доналд Трамп наредио да се у случају потребе отворе нафтне резерве како би се стабилизовало тржиште енергената.

– Због напада на Саудијску Арабију који може утицати на цијену нафте, наложио сам да се пусти у оптицај нафта из стратешких нафтних резерви, ако то буде било потребно, у обиму који је довољан да тржиште буде снабдјевено – написао је Трамп на твитеру.

Нафта је јутрос, након отварања берзи, поскупјела за скоро 10 одсто. Цијена марке Брент на лондонској берзи износи 66,23 за барел, што је за 9,98 одсто више од прошлонедељне цијене, док се нафта ВТИ на Њујоршкој берзи тргује за 59,69 долара, што представља раст од 8,82 одсто.

Амерички предсједник Доналд Трамп је изјавио да Вашингтон претпоставља ко стоји иза напада на саудијске нафтне објекте и да су спремни на одлучне акције, али да се чека потврда Ријада.

У ноћи између петка и суботе изведен је напад са десет дронова на два саудијска нафтна објекта у власништву државне компаније „Сауди Арамко“. Напад је изазвао смањење испорука нафте на тржишту енергената у висини од пет милиона барела дневно.

Одговорност за напад преузели су јеменски Хути, али Вашингтон сматра да иза свега стоји Техеран.