Велика жељезара видљива је километрима око Смедерева јер у небо изнад Србије избацује облаке густог црног дима.

Стара више од 100 година, ова жељезара куцајуће је срце града, смјештеног на обалама Дунава.

Да Кинези нису купили жељезару, сада бисмо овдје имали хаос. Кад не би било Кинеза, не знам како би ови људи преживјели“, за Си-Ен-Ен кже Љубиша Стојиљковић, становник Смедерева, преноси Индеx.хр.

Железара се крајем 90-их борила за опстанак, а компанија US Steel купила ју је 2003. године за 33 милиона долара. Мање од 10 година касније, у сјенци глобалне кризе, жељезара је продана. Кина се појавила 2016. године. HBIS Group или Hesteel Group, државна компанија за производњу гвожђа, купила је жељезару за 52 милиона долара и обећала да ће инвестирати још десет милиона. Од 66.000 становника Смедерева, према подацима из 2011. године, њих 5.000 ради у жељезари.

Ради се о малом дијелу растућих кинеских инвестиција у Србији, која се некад сматрала најбољим кинеским пријатељем у Европи.

То је пријатељство данас још чвршће. Пекинг је у Србију од 2011. године, према подацима америчке амбасаде у Београду, послао око четири милијарде долара инвестиција, углавном из државних компанија, што отприлике одговара америчким инвестицијама у ову земљу западног Балкана.

Осим тога, Кина је обећала још пет милијарди долара у зајмовима и регионалним инфраструктурним пројектима, објаснила је Ројтерсу , министарка Зорана Михајловић. Пројекти укључују обнову аутопутева, жељезница и индустрије.

САД и Европа гледали су како расте кинески траг у Србији, те како се Београд окреће од својих традиционалних савезника на западу према новом пријатељу с Истока.

На вратима Европске уније, Србија је јасно ставила до знања да је улазак у ЕУ један од њених стратешких циљева, али недавни потези Београда доводе у питање те намјере.

– Покушавамо их подржати у кретању у једном смјеру. Морали би бити опрезни у одабиру смјера – рекао је Си-Ен-Ену амерички амбасадор у Србији Кајл Скот.

Кинеска компанија која је привукла највише пажње САД је Хуавеј, највећи свјетски произвођач телекомуникацијске опреме. Хуавеј је поставио сигуросне камере у Београду, у склопу иницијативе „Сигурни град“, а постоје планови и да Хуавеј изгради 5Г мрежу у Србији, упркос забринутости америчких сигурносних агенција због кинеске компаније, која то одбацује.

Америчке власти су забраниле америчким компанијама да користе Хуавејову опрему, али такве забране у Европској унији нема. Њемачка, Италија, Француска и Велика Британија изразиле су на различитим пољима жељу за сарадњом с Хуавејом на сљедећој генерацији 5Г услуга.

САД није једина земља забринута због кинеских инвестиција у Србију. Постоји и значајна забринутост у Европској унији, највећем инвеститору у Србију, која је већи дио блиске прошлости спровела покушавајући да постане чланица. Као што је замјеник премијерке Ивица Дачић почетком ове године рекао новинарима, односи Србије и Кине „нису дочекани с ентузијазмом у Бриселу“.

Економски се Србија ослања на Европу у већем дијелу свога извоза и највише инвестиција у Србију долази из Европе. Многи Срби никад нису САД-у и Европској унији опростили НАТО бомбардирање 1999. године. Неке зграде, уништене у бомбардовању, празне су и данас те подсјећају на борбе.

Једна од мета у бомбардовања била је амбасада Кине у Београду. САД је тврдило да је то била грешка, али ни Србија, ни Кина нису повјеровале у то објашњење. Данас на мјесту некадашњег кинеске амбасаде Пекинг гради свој највећи културни центар у Европи.

Србија је одувијек покушавала да балансира између главних свјетских сила, Русије, Европе и САД-а. Сада је у ту равнотежу ушла и Кина.

На питање кога Срби виде као бољег пријатеља, амбасадор Скот није оклијевао: „Апсолутно би одговорили да је то Кина и то ме не изненађује. То се може видјети и у анкетама, то је дио медијског окружења. Видјећете да Кина добија 50 позитивних чланака на један неутрални, док запад добија један неутрални текст на 25 негативних“.