Assassins Creed: Unity

У Паризу почиње суђење женама исмалистичким терористима због покушаја напада ауто-бомбом у близини катедрале Нотр Дам. Центар Града Светлости спасила је пука случајност.

У ноћи 3. септембра 2016. Инес Мадани и Орнела Гилигман паркирале су сиви „пежо 607“ без регистарских таблица у улици у центру Париза, која је смештена испред ресторана у близини Богородичине катедрале, подсећа британски „Гардијан“.

„САМО ДЕТЕ ЖЕЉНО ЉУБАВИ“

Инес Мадани, која је тада имала 19 година, за напад је искористила очев аутомобил. Његови адвокати описали су је као „девојчицу у потрази за признањем и љубављу“. Њој се и пре судило због терористичких активности. Тада се сазнало како је била у контакту с кључним особама Исламске државе у Сирији и да је служила као својеврсна менторка новим девојкама „француског дела“ те терористичке организације. На друштвеним мрежама користила се мушким псеудонимима како би успешније наговорила друге жене да се придруже Исламској држави, користећи уређај који мења глас и „романтично наговарање“.

У аутомобилу се налазило шест боца гаса, једна од њих је возило залила горивом, а затим на њега бацила запаљену цигарету.

Оне су, међутим, одабрале дизел гориво, које је мање запаљиво од стандардног бензина, па се аутомобил и поред неколико њихових покушаја није запалио, а да се запалио изазвао би јаку експлозију и пожар.

„Нису успеле само због тога што су одабрале погрешно гориво“, рекле су истражне судије.

Када се аутомобил-бомба испред Нотр Дама није запалио жене су побегле. Орнела Гилигман, незапослена мајка троје деце, ухапшена је на југу Француске, а Инес Мадани је по савету ментора из тзв. Исламске државе отишла у градић југоисточно од Париза, где се придружила другим женама с којима је планирала овај напад.

Ускоро су схватиле да их надзире полиција па су из стана побегле наоружане кухињским ножевима. Једна од њих оставила је на огледалу поруку написану ружем за усне: „Мамица те воли.“

Током бекства ножем су напале полицајца, а Инес Мадани је у ногу упуцао полицијски службеник.

Према судским документима, неуспели напад на Нотр Дам, као и друге нападе у Француској, из Сирије је организовао Рахид Касим, борац тзв. Исламске државе коме се суди у одсутности.

Суђење ће трајати до 11. новембра.