Како су дужи сунчани дани на измаку, а сезона купања завршена, почиње да се јавља једна врста узнемирености код људи названа јесења анксиозност или нерасположење.

“За разлику од других анксиозности, овдје је очигледан спољни окидач и обично се понавља сваке године”, рекла је др Клер Морисон, медицинска савјетница.

Она каже да многи људи не схватају колико је уобичајена тјескоба која се јавља у јесен и можда је имају али је не препознају.

“Ако се узнемиреност јавља сваке године, образац ц́е постати очигледан и могу се предузети кораци у спречавању таквог стања”, рекла је она.

Др Морисон указује на сљедец́е симптоме јесење анксиозности: слабо расположење и депресија, анксиозност и претјерана брига, раздражљивост, летаргија, поспаност и умор, губитак интересовања за свакодневне активности и на њих би требало обратити пажњу.

“Један од узрока је смањење сунчеве свјетлости, што доводи до пада нивоа серотонина. Овај важан хормон утиче на расположење, апетит и режим спавања. Такође се повец́ава хормон мелатонин, који има тенденцију да изазове поспаност и пад расположења”, објаснила је др Морисон.

Недостатак сунчеве свјетлости повезује се са мањком витамина Д, а он је још један од узрочника јесење анксиозности.

“Недостатак витамина Д такође је повезан са депресијом”, рекла је др Морисон и додала да остали фактори укључују промјене у понашању, јер како се вријеме погоршава, мање времена проводимо напољу и мање вјежбамо.

Да бисте лакше прошли кроз овај период др Морисон предлаже да се што више излажете дневној свјетлости.

“Започните дан тако што ц́ете више времена проводити напољу како бисте максимално искористили сунчеву свјетлост”.

Др Морисон предлаже да устанете рано како бисте искористили јутро, ако је потребно, идите у кревет раније да бисте се лакше изборили са дневном поспаношћу, карактеристичном за ово доба године, рекла је она. Трудите се да више вјежбате, јер то поправља расположење.

Креативан рад је такође користан, јер тражи пуну пажњу. Уколико имате проблем да се фокусирате и осјећате губитак воље за било каквом активношћу, да сте преоптерец́ени, др Морисон савјетује да не чекате да ситуација постане још лошија.

“Неке особе овај период заиста тешко подносе и нису у стању саме да се изборе са “сезонском анксиозношћу”, у том случају најбоља опција је да потражите помоћ стручњака”, закључила је докторка.