Фото: Свјетлана Рајић

У склопу пројекта „Планине зову“, које Планинарско друштво „Гласинац“ реализује у оквиру Академије одрживости, која је дио пројекта СИНГ уп фор Импацт, коју проводи регионална мрежа СИГН, а финансира ЕУ и Балкански фонд за демократију прошле седмице организован је инфо дан у Средњошколском центру „Василије Острошки“.

У оквиру ове пројектне активности, чланови друштва, Жељко Делић едукатор и средњошколци Стефан Бајагић, Жељко и Богдан Комленовић подијелили су промо материјал, плакате и инфо летке ученицима ове образовне установе. У склопу инфо дана средњошколцима је представљен и рад друштва. Пројекат и рад друштва, захваљујући Милици Бајагић, чланици и волонтерки ПД „Гласинац“ и ученици осмог разреда представљен је и у Основној школи Соколац.

Фото: Свјетлана Рајић

Према ријечима едукатора Жељка Делића, постоји интересовање младих за активности које проводи ПД „Гласинац“, а можемо се похвалити да је послије ових пројектних активности наше друштво броји четири члана више.

– Желимо доприњети промоцији и развоју планинарског туризма , кроз очување културно – историјског наслијеђа и унапријеђењу квалитета живота у руралној средини. Романија то заслужује, а планинари се труде да се уреди планинарски дом и презентују богате туристичке вриједности, које ће туристима омогућити боравак на планини током цијеле године. На едукацији смо школарцима представили све те активости, као и добробит и позитивне стране планинарења. Могу рећи, да су ове активности биле успјешне, јер наше друштво је сада богатије за четири млада члана, истакао је Делић.

Фото: Свјетлана Рајић

У склопу пројектних активности, јуче је ПД „Гласинац“ организовао и излет на Црвене стијене, за младе чланове друштва и школарце који су били заинтересовани да упознају Романију и планинарење. Вођа похода био је Мирослав Дивчић.

– Интересовање младих за планинарење у послиједњих годину дана се повећало. Вјерујем да је на то утицало, то што ми активно радимо на промоцији друштва. Људи препознају наш рад и позитивно дјеловање. Много тога смо урадили у протеклих десет година. Драго ми је да је одзив младих на данашњи излет био добар и надам се да ће чланство бити масовније овом популацијом друштва, истакао је Дивчић.

Излет на Црвене стијене искориштен је да се на једном дијелу планинарске стазе постави и заштитна сајла. Волонтер и активни члан друштва, средњошколац Стефан Бајагић, заједно са вођом похода поставио је заштиту на најкритичнијем дијелу стазе која води на један од најљепших видиковаца планине Романије.

Као подршка и примјер својим ђацима, међу планинарима на походу нашла се и професорица математике у Средњошколском центру „Василије Острошки“, Ања Крсмановић.

Прије свега жељела бих да похвалим организацију. Дивно проведен дан у природи, као и једна мала лична побједа – мој први освојени врх. Као људи смо постали доста инертни и тешко се покренути у овој учмалој средини, међутим, толико је квалитетног садржаја који нам је доступан и толико је природних љепота око нас и стварно је штета пропустити.

Фото: Свјетлана Рајић

Обзиром да су на јучашњем походу већином били школарци који по први пут планинаре и пењу се на један од врхова Романије, предострожности када је безбиједност упитању биле су на високом нивоу. Обзиром да стаза до Црвених стијена има најљепше видиковце, настале су јако лијепе фотографије за албум успомена на први освојени планински врх.

Вриједност пројекта „Планине зову“ је 8.000 конвертибилних марака. Половину средстава прикупили су чланови друштва, док је износ од 4.000 КМ уплатила фондација „Мозаик“. Поред наведених активности у склопу пројекта реализоване су и остале пројектни задаци. Између осталог, извршена је набавка потрошног материјала за уређење планинарских стаза и набавка грађевинског материјала за планинарски дом. Неке од следећих активности су радови на терену – трасирање, чишћење и маркирање планинарских стаза, као и постављање Инфо табле са шемом планинарских стаза и постављање путоказа.

У склопу пројектних активности, Планинарско друштво „Гласинац“ организује и такмичење у планинарској орјентацији, као и поход на највиши врх Романије – Велики Лупоглав. Такмичење и поход биће одржани 12.октобра.

Рођена у Сарајеву 1987. године. Основно и средње образовање стекла у Сокоцу. Студије новинарства завршила на Филозофском факултету на Палама 2011. године. Новинарску каријеру започела 2012. у ЈП „Инфо Центар“ Соколац у коме задржала до 2014. године. Од јуна 2014. обавља послове самосталног стручног сарадника за односе са јавношћу у кабинету начелника општине Соколац.