Фото: Бојана Марковић

Јелена Калинић, која је потпредсједница Друштва за промоцију природних наука “Наука и свијет”, научни новинар Гласа Америке и Ослобођења, годинама врши промоцију природних наука. Ученици средње школе у Сокоцу имали су прилику да слушају занимљиво предавање које је дио пројекта „Дијалог за будућност“ који је реализован уз подршку УН-ових агенција (УНДП, УНИЦЕФ, УНЕСКО).

– Поменути пројекат је само један у низу који смо реализовали. Намјењен је основцима и средњошколцима и настојимо да кроз језик који је њима занимљив приближимо неке нове научне концепте. До сада смо били гости у преко двадесет школа у Босни и Херцеговини. Значај оваквог вида предавања је у томе што се избјегава сувопаран начин преношења знања. Циљ нам је да их упознамо са најновијим трендовима у науци, који се код нас још не уче у традиционалној настави, нагласила је Калинић.

Фото: Бојана Марковић

Она сматра да се образовне установе у Босни и Херцеговини, без обзира на скромна улагања, могу и морају бавити науком, јер је неопходно ухватити корак са европским земљама.

Радионица „Наука и свијет“ је након Сокоца наставила своје гостовање у Добоју, а у плану је да је види што више младих широм БиХ.

Бојана Марковић
Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.