Усвојена Одлука о куповини земљишта гдје је планирана изградња „Градске куће“ (ВИДЕО)

Одржана 23. редовна сједница Скупштине општине Соколац

Фото: Јелена Маринковић

Одборници Скупштине општине Соколац су на данашњем засиједању усвојили Извршење буџета општине Соколац за првих шест мјесеци ове године, Нацрт другог ребаланса буџета општине за 2019. годину, Приједлог одлуке о измјени одлуке о куповини ЈП ВиК „Врело Биоштица“ а.д. у стечају и Извјештај о успјеху и владању ученика на крају школске 2018/2019. године Основне школе „Соколац“.

Највише се расправљало о Приједлогу одлуке о куповини градског грађевинског земљишта, гдје је планирана изградња „Градске куће“ у коју би били смјештeни административни центар општинске управе, музеј, дом културе и библиотека. Ријеч је о земљишту на којем се некада налазио Хотел „Романија“, а који је откупила фирма „Н-трејд“.

-Добили смо понуду од садашњег власника, који је одустао од градње, да откупимо земљиште по истој цијени – око 230.000 КМ. У наредном периоду мораћемо заједнички радити како бисмо реализовали планирано- изградњу „Градске куће“ за коју је урађено идејно ријешење пројекта у вриједности од око четири милиона КМ. Подршку очекујемо од Владе РС и Владе Србије као и инвеститора и о томе ћемо моћи говорити у наредном периоду – појаснио је начелник Сокоца Милован Бјелица.

Одборници СНСД-а били су уздржани при изгласавању ове тачке дневног реда, јер није испоштована сва процедура.

-Сматрамо да се прво требало ићи у правцу измјене регулационог плана, да се на Јавној расправи утврди шта се на том земљишту треба правити и одреде предвиђена буџетска средства за куповину земљишта, која ће вјероватно бити планирана сљедеће године. Наш став је да смо тек након тога требали ући у ову причу – изјавио је предсједник Клуба СНСД-а Ђорђе Радић.

Фото: Јелена Маринковић

Скупштинском већином усвојено је Извршење буџета општине за првих шест мјесеци ове године и Нацрт другог ребаланса буџета општине Соколац за 2019. годину. Укупна буџетска средства износе 10.025.044 КМ, буџетски издаци 9.664.155 КМ, буџетски приходи 4.022.594 КМ и буџетски расходи 3.665.831 КМ. Нацртом ребаланса буџета општина Соколац је увећала и уравнотежила буџетска средства за 1.080.310 КМ, односно са 14.295.303 КМ на 15.375.613 КМ.

-Није било дискусија по питању извршења буџета за првих шест мјесеци. Нико од одборника није гласао против, а буџет је остварен у износу од око 70 одсто од планираног. Било је одређених кашњења када је ријеч о приходима по основу кориштења шумско – дрвних сортимената; временске прилике су утицале на то, те се није могао остварити план производње у ШГ „Романија“. Очекујем да ће до краја године доћи до промјене по том питању – истакао је начелник Бјелица.

Опозиција је остала уздржана и приликом усвајања ових тачака дневног реда, наглашавајући да се средства не троше планирано, те да очекују до краја године и трећи ребаланс буџета.

Начелник Сокоца истиче да је због емисије обвезница општина приступила извршењу првог ребаланса буџета, као и да су додатни и приходи и трошкови узроковани највећим дијелом због организације МОСИ Соколац 2019.

Ништа мање није важна усвојена Одлука о измјени одлуке о куповини ЈП ВиК „Врело Биоштица“ а.д. у стечају кроз поступак реорганизације . У извјештају стоји да је општина, као партнер, спремна да на име преноса својине предузећа на општину Соколац уплати стечајном дужнику укупан износ од 1.500.000 КМ.

-Од почетка стечајног поступка општина је заинтересована да откупи предузеће, које је у датом периоду имало задужења од око пет милиона марака. Било је заинтересованих потенцијалних купаца, али су повјериоци са стечајним управником, донијели одлуку да једини партнер буде општина која је већ уплатила аванс. Уговором ће бити предвиђен план исплате. Рокови су одређени и очекује се да ускоро предузеће буде у власништву локалне управе – казао је начелник Милован Бјелица.

Једногласно је усвојен Извјештај о успјеху у учењу и владању ученика на крају школске 2018/2019. године Основне школе „Соколац“. Одборници су позитивно прокоментарисали чињеницу да је просјечна оцјена на крају школске године 4,12.

-Услови за рад у основној школи су коректни, захваљујући активностима руководства школе, општине, државних институција, што ћемо увијек подржати. Успјех ученика је за сваку похвалу, јер имамо велики број одличних ученика и вуковаца. Ипак, свјесни смо проблема вршњачког насиља који су изражени свугдје у посљедње вријеме. Стога би требало да се у васпитно – образовним установама фокусирамо на дисциплину ученика – рекао је Мирко Чоловић, одборник СНСД-а.

-Узимајући у обзир да директорица Јанковић ускоро одлази у пензију, истакао бих нашу досадашњу успјешну сарадњу. Она је дала велики допринос у области образовања на подручју општине. Захваљујући доброј комуникацији успјели смо завршити веома значајан пројекат „Зелени економски развој“ и реконструисати школу за вријеме њеног директорског мандата, те у име општинске управе и одборника у Скупштини желим јој много среће у животу – поручио је начелник Бјелица.

-Лијепо је чути да су препознати резултати у Основној школи „Соколац“. Створили смо дугорочно добре услове за рад, захваљујући првенствено општини Соколац. Дјеца су нам у фокусу интересовања и да не би дошло до било каквих проблема морамо заједнички дјеловати. Руководство са наставним особљем настоји да одмах реагује уколико примјети неку врсту такорећи „несташлука“, а на срећу код нас нема забиљежених случајева вршњачког насиља – казала је директорица ОШ „Соколац“ Дивна Јанковић.

Одборници су на 23.редовној сједници усвојили Приједлог Одлуке о разврстању локалних путева и улица у насељу на подручју општине Соколац.