Већина родитеља ужива хранећи своју дјецу, гледајући их како уживају у плодовима њиховог труда. Али, како наша дјеца одрастају треба их учити одговорности и самосталности. Родитељи треба да им обезбиједе знање којим ће сами себе моћи да нахране. Да вам ово искуство не би прошло у облаку нервозе и суза, ево неколико савјета како да почнете.

Весела атмосфера

Кухиња је мјесто које је препуно потенцијалних опасности за дјецу – врела рингла, оштри ножеви, струја… Имајте на памети да вас дјеца „читају“ као отворену књигу, ако сте нервозни и они ће бити нервозни, па би се прво искуство кувања могло неславно завршити. Опустите се, претворите то у забаву, имајте на уму да сте ви ту и да све држите под контролом.

Договор

Дјеца ће прије пристати да науче да кувају ако у питању буде нешто слатко и нездраво као што су колачи. За први пут им попустите уз договор да сљедећи пут радите нешто по вашем избору.

Терминологија

Дјеца су као бијели лист папира и ријечи попут бланширати и глазирати су им потпуно небитне док се не дефинишу на прави начин. Можете им поједноставити, али можете и да их учите правим изразима, њихове главице ће све упити без проблема.

Загребите испод површине

Вријеме проведено са дјететом у кухињи можете искористити за причу о здравој храни, породичној историји, чему год, у зависности од старости дјетета. Трудите се да избјегавате тешко моралисање о здравој храни, али потрудите се да дијете схвати да постоје опције.

Циљ

Ваш коначни циљ није да од дјетета направите врхунског шефа већ да свом дјетету помогнете да изгради самопоуздање и помогнете његову самосталност тако да на крају “лекције” дијете буде срећно и узбуђено због времена проведеног у кухињи.