Фото: Соколац-срце Романије

Уз пратњу васпитача, полазници Установе за предшколско васпитање и образовање Соколац, данас су посјетили просторије градске управе и кабинет начелника општине Соколац, Милована Бјелице. Ово је прво овоседмично дешавање у оквиру обиљежавања „Дјечије недјеље“ која ове године носи слоган „Моја седмица, моја година“.

Фото: Бојана Марковић

Начелник, Милован Бјелица, честитао је најмлађима прославу и нагласио да руководство општине настоји да омогући што боље услове за рад са најмлађима, како би имали квалитетан и безбједан боравак у соколачкој предшколској установи.

– Сваке године почетак „Дјечије недјеље“, резервисан је за посјету најмлађих суграђана. Ми имамо квалитетну сарадњу са Установом за предшколско васпитање и образовање и настојимо да најмлађима обезбиједимо квалитетан, безбједан и угодан боравак у вртићу. Васпитачи и особље су ту да их науче о основним правима, али и да стичу знање да се треба поштовати и слобода и права других. Да смо на добром путу показује и чињеница да се за боравак у установи тражи мјесто више, казао је Бјелица.

Фото: Бојана Марковић

Директорица, Биљана Косорић, рекла је нешто више о програму обиљежавања „Недјеље дјетета“.

– Прва недјеља у мјесецу октобру посвећена је најмлађима и прослави њихове седмице. Како и сам слоган каже „Моја седмица, моја година“, настојимо да током читаве године одржавамо манифестације у част дјеце. Овогодишње обиљежавање почело је посјетом начелнику општине, од кога имамо несебичну подршку. Програм се наставља већ сутра, када ће малишани са родитељима, у просторијама вртића имати радионицу на тему „Јесен“. У сриједу, 9. октобра, организујемо карневал, а малишани ће прошетати улицама града у јесењим одорама. За четвртак, 10. октобар, планирана је дјечија представа „Моја машта може свашта“ која ће се одиграти у просторијама вртића. У петак ће бити организован одлазак у Духовни центар „Романијска Лазарица“, казала је Косорић.

Да су спремно дочекали „Дјечију недјељу“ показали су и најмлађи. Неуморно су рецитовали пјесмице на тему дјечијих права.

Фото: Бојана Марковић

– Игра ми је храна,
Игра ми је пиће,
Ја сам лијеп са свих страна,
Ја сам људско биће…
Ђорђе

– Ако је са правима све чисто,
Моја је обевеза света,
Да другима омогућим исто
И никоме не сметам…
Ива

Неправди је стављена тачка,
чуј ме одрасли свијете,
Нећу да будем играчка,
Хоћу да будем дијете…
Ђорђе

Обиљежавање „Недјеље дјетета“ проводи се у већини европских земаља са циљем да се промовишу основни циљеви УН Конвенције о правима дјетета.