Фото: Јелена Маринковић

Представници фирме „Милановић Третман вода“ из Крагујевца приказали су, на данашњем састанку са руководством општине Соколац, елаборат – идејно рјешење пројекта који подразумијева израду посторојења за припрему воде за пиће „Биоштица“, чија је укупна вриједност око 800.000 евра. Елаборат је урађен на основу претходно дефинисаних проблема са којима се наша локална заједница носи, између осталих таложење муља на извориштима.

Директор ове крагујевачке фирме Бранко Стевановић казао је да највише времена, при реализацији пројекта, изискује припрема, док би извођење радова трајало око мјесец дана.

– Након обиласка терена и увида на лицу мјеста, утврдићемо да ли постоје још неке препреке. Пошто је према стандардима дефинисана граница слободног хлора у води, размотрићемо и тај дио, како би грађани Сокоца имали у потпуности уредну воду за пиће. Након идејног рјешења, сљедећи кораци биће пројектовање и реалзиација. Надамо се да ће Соколац имати питку воду изврсног квалитета – појашњава Стевановић.

Фото: Јелена Маринковић

Начелник Сокоца Милован Бјелица подсјећа да је општина Соколац, након уласка у реконструкцију водоводне и канализационе мреже на подручју општине, приступила изналажењу рјешења за проблеме пијаће и отпадних вода.

– Након идејног рјешења, настављамо разговоре са пројектним тимом, Фондом за заштиту животне средине РС и ресорним министартвом. Вриједност пројекта је оквирно дефинисана. Укупна средства биће прецизирана након јавних набавки, расписивања међународног тендера, али очекујемо да не буде већих одступања. Са представницима фирме „Милановић Третман вода“ разговарали смо и о проблему отпадних вода, за чије рјешавање ће нам, такође, требати идејно рјешење и пројектна документација. Постављањем два постројења за пречишћавање пијаћих и отпадних вода, у вриједнoсти од око 2.500.000 евра, имали би у потпуности уредно водоснабдијевање на подручју наше општине, рекао је начелник Бјелица.

Студију изводљивости свеобухватног рјешавања водовода и канализације на подручју општине Соколац финасирала је Европска инвестициона банка.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.