Љетњи и зимски распусти, викенди и празници. Шта ови дани имају заједничко? Имају дјецу која углавном не знају шта би радила од себе и која имају милион питања и захтјева. Није никакво чудо да се родитељи на крају тих дугих дана осјећају тотално исцрпљено.

Дјеца су посао, то сви знамо. Такође знамо да их волимо и да желимо оно што је најбоље за њих. Она су наша радост и наравно ми желимо да се осјећају сигурном и вољеном. АЛИ ПОНЕКАД? Понекад једино што желимо од њих је да буду тиха. Само пет минута.

Без питања. Константног аргументовања. Без ријечи “Само да ти кажем”. Једноставно само шшшшш.

Константне одговорности

Родитељи често требају тишину на крају дугог дана. Узимајући у обзир све одрасле одговорности попут, посла, спремања хране, веша, плаћања рачуна итд., родитељи понекад осјећају да немају снаге за питања “Могу ли појести још једну чоколадицу?, Могу ли још гледати ТВ?, Можеш ли ми исплести стотину малих плетеница?” итд..

Постоје дани када је то једноставно превише за мозак родитеља, јер вјеровали или не, наука потврђује да заиста и јесте превише. Узимајући ово у обзир, нпр. ако нас дијете пита за слаткише ујутро у девет, ми одлучно кажемо НЕ, али ако нас то исто пита у пет послијеподне ми једноставно кажемо СВЕЈЕДНО МИ ЈЕ.

Ментална дисциплина

Све одлуке које дневно доносимо су засноване на нашој менталној дисциплини. Када су дјеца константно око нас број тих свакодневних одлука се једноставно помножи са 100. Ово посебно важи када се осјећамо довољно храбри па дјецу поведемо у продавницу, на пијацу или слична таква мјеста. Док ми одлучујемо које ћемо намирнице узети, шта је повољније и шта ћемо кухати слиједеће седмице за ручак, наша дјеца се тркају или трпају све могуће грицкалице у колица. Резултат тога буде да када вас особа која ради на каси упита “Да ли сте пронашли све што сте тражили?”, ви одговарате са Ха!.

Ова појава се зове екстремни умор. То уопште не значи да сте лоши родитељи, већ значи да сте људска бића са мозгом који је доведен до својих крајњих граница.

Истраживања

На сву срећу постоји нешто што се зову истраживања, па чак и кад је ријеч о овој појави. Истраживања показују да када дођемо у овакву ситуацију требамо кратке паузе и вјеровали или не, ШЕЋЕР и то онај који долази из праве хране. Добра ствар је да ваш мозак није потпуно уништен и да је ова појава привремена. Шта ово уствари значи?

Као прво када вас дијете пита нешто и ви осјећате де сте ментално исцрпљени реците му да не можете одговорити одмах и да вас пита послије. И онда лијепо поједите Сникерс..

Понекад, бити добар родитељ значи мало преварити свој мозак. Сви се трудимо да урадимо оно што је најбоље, али понекад не знамо шта је најбоље. Размотрите приједлог да се мало одморите, јер на крају крајева то је наука.