Маме често буду подсјећане на то како су центар своје породице, те да њихово расположење утиче на све укучане. То је одговорност коју већина мама схвата веома озбиљно. Свакоднево размишљају о томе на који начин њихово ментално здравље утиче на дјецу. То је на неки начин постала њихова покретачка снага.

Међутим, ново истраживање са Michigan State University-a, објављено у часопису “Рани развој дјетета”, налази јаку везу између расположења оца и менталног здравља и развоја дјеце. Истраживање је рађено са 730 породица, углавном са ниским примањима и стресом везаним за родитељство. Користећи упитнике који су тражили од учесника да оцјењују изјаве попут: “Осјећам се заробљеним мојим одговорностима као родитеље” или “Понекад сматрам да ме моје дијете не воли”, истраживачи су утврдили слиједеће.

Када су очеви нервозни и депресивни то увелико утиче на дјечији говорни развој. Конкретно, дјеца старости три године су имала лошије говорне вјештине. Чак и онда када се у обзир узме позитиван утицај маме, очево расположење и даље има велики утицај на дјецу. Иако су и дјевојчице и дјечаци постигли ниске разултате на тестовима везаним за когнитивни (ментални) развој, занимљиво је да очев стрес и психичко здравље више утичу на развој говора код синова, него код кћерки.

Истраживање је такође показало да ментално здравље очева и мајки имају сличан утицај на проблеме у понашању међу малишанима. Интересантно је то да, стрес очева у односу на стрес мајки више утиче и на дјечије социјалне вјештине у каснијој доби.

Тако да истраживачи сугереришу да и очеви у овој области требају помоћ.