Ријетко када ћемо чути да неко тврди како има превише новца, а многи ни не схватају како мали износи у коначници могу чинити већу цифру која би сасвим лијепо изгледала на рачуну за штедњу.

Ако приликом подизања новца користите банкомат других банака, изгледно је да ће вам за кориштење узети провизију, а током године може се накупити већи износ.

Кафа код куће

Било да прву јутању кафу пијете у кафићу поред посла или је узимате „за ван“, из новчаника вам сваког јутра одређена свота. Инвестирајте у добру термосицу и кафу припремите код куће, а сваког јутра новац који бисте иначе потрошили на омиљени кофеински напитак убаците у касицу. Већ након мјесец дана, видјећете резултате своје штедње.

Купујте мудро

Ваш омиљени детерџент је на великом снижењу? Снабдијте се. Код куповине арикала које користите свакодневно не морате штедјети, али довољно је знати како их купити. Непрехрамбени ариткли који се не могу покварити могу провести доста времена по ладицама и ормарима, а нема смисла да не уграбите већу количину ако је цијена заиста повољна. Такође, упоредите цијене већих паковања с оним мањим. Уобичајено је да су већа паковања нешто јефтинија.

Започните ситно

Дословно! Набавите касицу у коју ћете убацивати кованице које би вам иначе пале на дно торбице или на које бисте заборавили у новчанику. Обећајте сами себи да тај новац нећете дирати неколико мјесеци, најбоље рјешење за то би било да се касица у којој штедите не може отварати. Покушајте издржати цијелу годину, а онда се почастите плодовима своје штедње. Раније платите режије, уплатите путовање или отиђите у шопинг.

24 сата

За све веће улоге и инвестиције промислите неколико пута. Ако вам нешто буде звучало као идеална прилика, дозволите себи 24 сата у којима ћете донијети одлуку, а ако и даље будете жељели новац уложити и након размишљања, то можете учинити сигурнији у своје одлуке.