Представљање идејног решења Градске куће на АТВ-у (ВИДЕО)

0

Соколац би ускоро могао постати богатији за Градску кућу која би са српским војничким гробљем Мали Зејтилик и манастиром СВ. Георгија на Равној Романији заокружила културно – историјску цјелиину града Источно Сарајево.

Градска кућа, према идејном опредјељењу архитекте Новице Мотике, градила би се у стилу неокласицизма, који би осликао садржај и тежину гласиначког и романијског историјског наслијеђа. Поред локалне управе, у Градској кући налазио би се музеј, једна од најстаријих библиотека на овим просторома, мултифункционална дворана са 250 мјеста, галерија, спомен соба. Објекат површине 2.300 квадратних метара градио би се на Тргу патријаха Павла, на мјесту некадашњег хотела Романија.

„Овдје имамо локацију око 6.500 квадратних метара, гдје би поставили Трг са свим садржајима. На овом тргу би изградили једну Градску кућу гдје би били сви ови садржаји. Соколац називају источна капија Града Источно Сарајево, али на Сокоцу се чува и печат Републике Српске“, рекао је Милован Бјелица, начелник Соколца.

Соколац је од давнина познат по Старини Новаку, а данас по бројним академицима, докторима наука, културним и спортским радницима. Овдје се стварала историја и градили темељи Републике Српске, каже начелник Бјелица.

„Соколац очекују подршку у овом пројекту од Владе Републике Српске и несумњамо да она неће бити. Та подршка ће сигурно уследити, а сигурно подршка и од државе Србије, јер ово је једно свеукупно питање српскога народа“, истакао је Бјелица.

На сједници Скупштине општине Соколац једногласно је донесена одлука да се заврше имовинско-правни односи и крене у изградњу Градске куће. Такође је потребно да се институције Републике Српске упознају са идејним рјешењем и садржајем објекта, али да се оствари веза са будућим спонзорима и донаторима. Предрачунска вриједност Градске куће је око пет милиона КМ. Пројектна документација за коју би средства издвојила општина, је 200.000 КМ. Градила би се и опремала наредних неколико година.