Директор Јавног предузећа Аутопутеви РС Душан Топић изјавио је да би наредне седмице требало да буду сумирана сва питања и коментари у вези са планом парцелације трасе аутопута од Вукосавља преко Брчког и Бијељине до Раче, који је у претходних 15 дана био на јавном увиду по одлуци Народне скупштине Републике Српске.

– Овај план парцелације треба да се финализује и поново пошаље на Народну скупштину да би био усвојен – рекао је Топић за Алтернативну телевизију.

Он је истакао да је Република Српска за изградњу моста на Рачи већ обезбиједила урбанистичко-техничке услове, поднијела захтјев за локацијске услове и чека да се потпише међудржавни споразум између БиХ и Србије, пошто је у питању међудржавни пројекат.

– Послије тога би се могло ићи у два правца – експропријација земљишта, те даља израда пројектне документације и разговори са потенцијалним финансијерима. Започели смо разговоре са турском компанијом Тасyапи, која већ гради мост у Србији, а са којом смо потписали меморандум о разумијевању – рекао је Топић.

Говорећи о дијелу аутопута који се односи на правац Брчко-Вукосавље и Коридор 5Ц, Топић је рекао да се воде разговори са кинеским партнером и са европским банкама, које су заинтересоване, тако да постоји реална могућност до краја године буде затворена финансијску конструкцију за читав недостајући потез до сада неизграђене мреже аутопутева од Јоховца, Вукосавља, Брчког, до Србије.

– То нам је план до краја године или прољећа, а онда, пошто је то све скупа 150 километара, морали би, зависно од извора финансирања, да направимо план којим ћемо ићи у изградњу. Претпостављам да би било логично да прва дионица буде управо Рача-Бијељина, јер се она логично наставља на мост, чија изградња је већ почела са стране Србије и док се потпише међународни споразум створићемо све услове за грађевинску дозволу, да онда кренемо са изградњом и са наше стране – рекао је Топић.

Он је истакао да је у децембру почела израда генералног пројекта за брзу цесту од Бијељине преко Зворника до Сокоца, а у децембру ове године би та документација требало да буде завршена.

– Слажу се коцкице да се у сјевероисточном дијелу крене озбиљније и цјеловитије са планирањем и са изградњом, колико то финансирање дозволи – рекао је Топић.

Говорећи о изградњу аутопута Бањалука-Приједор, Топић је рекао да је концесија потписана у децембру, а двије године су предвиђене за израду пројектне документације за кинеског партнера, као и за експропријацију, коју ће спровести Република Српска.

– Када буду испуњени ти услови онда ће се ићи у три године изградње. За сада то иде по плану, тако да нема разлога за било какве дилеме – нагласио је Топић.