Подршка ресорног министарства унапређењу пољопривредног развоја општине Соколац (ВИДЕО)

Прва радна посјета министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Бориса Пашалића

0
Фото: Бојана Марковић

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић боравио је данас у првој радној посјети општини Соколац. Том приликом је разговарао са начелником општине Милованом Бјелицом, о начинима унапређења већ добре сарадње.

Министар Пашалић је нагласио да су разговарали о сва три ресора које ово министарство обухвата, јер су сви једнако важни за општину Соколац.

– Посебну пажњу смо посветили активирању Центра за унапређење пољопривреде, који је на овом подручју некада успјешно радио и пословао. Ми желимо да ревитализујемо ту научну и стручну институцију, прије свега због потенцијала који има. Сусједне општине које се баве производњом кромпира, сусрећу се са проблемом увоза елитног садног материјала. Центар би био прилика за све њих. Желимо да нађемо довољно воље и средстава да Центар заживи, јер имамо подршку и локалне заједнице и Владе,казао је Пашалић.

Фото: Бојана Марковић

Констатовано је да је пољопривредна производња у општини Соколац у експанзији, што се види и кроз подстицаје које Влада издваја. Само у прошлој години је на рачуне пољопривредника директно исплаћено преко 800 000 КМ, а више од половине тих средстава се односи на производњу млијека.

Пашалић је истакао да је мљекарски сектор најважнији у општини Соколац, те да га треба додатно стимулисати и унаприједити.

– Управо реализујемо неколико пројеката, заједно са мљекаром „Пађени“ за коју су везани пољопривредници са овог подручја. Планирана је набавка око 200 стеоних јуница. Финансирање ће у већинском дијелу преузети Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, истакао је Пашалић.

Комантаришући стање у Шумском газдинству „Романија“ Соколац, ресорни министар је рекао да је рано доносити оцјену, обзиром да је до кадровских смјена дошло скоро. Према његовим ријечима циљ је да се пословање газдинства стабилизује, јер је шума важан ресурс локалне заједнице.

Пашалић је истакао да ће се у наредном периоду више пажње посветити Центру за унапређење пољопривреде, који је тренутно у саставу Пољопривредног института Републике Српске.

– Разматрамо могућност да Центар издвојимо као посебну организациону јединицу која би се бавила производњом безвирусног садног материјала. Имамо већ подршку појединих Међународних организација које би нас финансијски подржале, казао је он.

Начелник Бјелица се захвалио министру на посјети, истичући да је овај ресор најзначајнији за општину Соколац, јер су за њега везане све привредне и пољопривредне активности које се одвијају у нашој локалној заједници.

Фото: Бојана Марковић

– У Сокоцу је смјештена и савјетодавна служба Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, која пружа значајну подршку локалном становништву. Од поменутог министарства смо увијек имали пуну подршку у рјешавању бројних проблема који су се односили на имовинско-правне послове, закуп земљишта, статус фарме, те статус Центра за унапређење пољопривредне производње. Све негативне посљедице које су се односиле на овај Центар Влада је рјешавала. Знатно је повећана производња млијека. То је одраз добре сарадње Министарства, Владе РС и мљекаре „Пађени“ која је на овом подручју дугогодишњи откупљивач, казао је Бјелица.

Бјелица је истакао да је примјетан раст пољопривредне производње, јер се све већи број газдинстава опредјељује за проширење постојећих капацитета. Он је нагласио да је значајно и брендирање производа романијског краја, те да је потребно овај поступак проширити на шири спектар производа. Додао је да је задовољан пословањем „Шума РС“, које су значајна републичка институција на територији општине Соколац.

Састанку су присуствовали и представници Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, Подручне јединице Соколац.