Скупштина општине Источна Илиџа смијенила је данас вршиоце дужности директора јавног предузећа “Комил”, Дома здравља “Источно Сарајево”, те Аутобуске станице.

На посебној сједници, којој нису присуствовали одборници опозиције, односно СДС-а и ПДП-а, као ни начелник општине Маринко Божовић из СДС-а, нова скупштинска већина, предвођена СНСД-ом, за вршиоца дужности директора Дома здравља именовала је Данка Васиљевића, док ће директори “Комила” и Аутобуске станице бити именовани накнадно.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је новинарима да одборници СДС-а и ПДП-а нису присуствовали посебној сједници СО јер је она нелегално заказана, односно јер није извршена законом прописана примопредаја дужности између старог предсједника Скупштине општине Радета Ћосовића и новог Зорана Трапаре.

Божовић је негирао наводе скупштинске већине да је Ћосовић однио скупштински печат кући, мимо службених просторија општине, наводећи да до примопредаје печат стоји у сефу у службеним просторијама.

Оцијенивши да су посебна сједница и одлуке донесене на њој нелегалне, начелник општине најавио је да ће због тога бити поднесене пријаве Министарству локалне управе и самоуправе, као и суду.

– Све скупа нарушава углед општине, а доводи у питање и реализацију одређених пројеката, а самим тим и одређених привредних активности на подручју Источне Илиџе – додао је Божовић.

Предсједник Скупштине општине Источна Илиџа Зоран Трапара изјавио је да начелник има право да изнесе своје мишљење, али да ће суд донијети коначну одлуку ко је у праву, подсјећајући да ни 15 дана од промјене скупштинске већине није извршена примопредаја између старог и новог руководства, за шта је оптужио бившег предсједника Скупштине Ћосовића и начелника Божовића.

– Према Министарству локалне управе и самоуправе Републике Српске, ја сам предсједник, а Владимир Ћосовић потпредсједник Скупштине општине – истакао је Трапара.

Он је навео да је примопредаја опструисана тако што је бивши предсједник Скупштине одбијао све позиве.

– Ступили смо у контакт са начелником Божовићем који нам је рекао да је Ћосовић на боловању. С обзиром на то да ми не знамо његов статус, морао је да остави печат мени, као ранијем потпредсједнику Скупштине јер по Закону о локалној управи и самоуправи, када предсједник није ту, мијења га потпредсједник – објаснио је Трапара.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Небојша Шешлија изјавио је да је на сцени представа одборника СДС-а и ПДП-а, који, са начелником општине на челу, опструишу рад нове скупштинске већине.

– Разрјешењем старог и избором новог предсједника Скупштине општине та одлука је ступила на снагу, али од тог тренутка почеле су опструкције – рекао је Шешлија и истакао да су данашњи наставак редовне и посебна сједница одржани у складу са законом.

Најављујући да ће бити затражено мишљење Министарства локалне управе и самоуправе, Шешлија је позвао Божовића да престане са опструкцијама и да се испоштују данас донесене одлуке.

Прије посебне сједнице, одржан је наставак сједнице, прекинуте 4. октобра, када је формирана нова скупштинска већина превођена СНСД-ом.

Са дневног реда наставка редовне сједнице скинуто је више тачака, међу којима извјештај о извршењу буџета општине Источна Илиџа за период од 1. јануара до 30. јуна ове године, те Нацрт ребаланса буџета за ову годину.