Центру за културу Семберија у Бијељини вечерас је одржан концерт састава из Београда – Србски православни појци, који његује српску традиционалну музику.

Оснивач овог а капела састава Марко Качаревић рекао је да је њихов први наступ у Бијељини одржан у склопу манифестације Дани Србије у Српској и да су публици представили концерт из три блока, духовни са нумерама из 15. вијека, национални блок о Великом рату и Косову и Метохији и етно блок гдје се показују љубавне емоције и сва љепота и украси српске традиционалне музике.

Качаревић је навео да су до сада направили пет великих београдских концерата и да су поносни на концерте у највећим српским градовима, осим Београда, у Новом Саду и Бањалуци, али да су фантастично прихваћени и на наступима у Белгији, Холандији, Италији, Словенији и Хрватској.

– Свуда су наши наступи прихваћени фантастично јер ово подручје има диван мелос, што људи препознају, не само мелодије, него и емоције, дух старин – рекао је Качаревић и већ за сутра најавио концерт у Бечу, а од 23. октобра и наступе у САД.

Од десетак чланова састава на бијељинском концерту наступило је њих седморо, са три женска вокала.

Качаревић је навео да су сви мушкарци у саставу теолози, а жене у саставу су разних професија.

Он је подсјетио да су Србски православни појци основани 2011. године, са циљем да уљепшају црквено богослужење, али временом су, осим духовне музике, репертоар проширили националним и етно мелодијама, као чувари српске традиционалне музике.

Снимили су ЦД “Трилогија са Кошара” посвећену 20 година од НАТО агресије на Србију.

Манифестација Дани Србије у Српској почела је 10. октобра у Бањалуци, извођењем балетске представе “Ко то тамо пева” Народног позоришта из Београда.

У различитим програмима у оквиру манифестације, која ће трајати до 24. октобра, моћи ће да ужива публика у Братунцу, Добоју, Козарској Дубици, Требињу, Бијељини и Бањалуци.

Публика ће имати прилике да током двије седмице погледа богат културно-умјетнички програм из Србије, а међу учесницима су Ансамбл народних игара и пјесама Косова и Метохије Венац, Квартет Београдске филхармоније, Србски православни појци, те Галерија Матице српске са изложбом “Европски феномени”.